1 av 3
Människor protesterar i Tunis Tunisien efter mordet på politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Hassene Dridi/Scanpix
2 av 3
Tunisisk polis undersöker bilen där politikern Mohammed al-Brahmi skjöts ihjäl på torsdagen. Foto: Amine Landoulsi/Scanpix
3 av 3
Många människor följde ambulansen med Mohammad al-Brahmis kropp. Foto: Fehti Belaid/Scanpix

Det är stora demonstrationer i Tunisien efter att en politiker mördades

2:13 min

Idag har det varit stora demonstrationer och många människor har strejkat i landet Tunisien i Nordafrika. Anledningen är att en känd politiker som heter Muhammad al-Brahmi mördades igår.

Muhammad al-Brahmi hade precis gått utanför sitt hem för att svara i telefon när han sköts till döds med elva skott. Hans fru hörde skotten. Hon sprang ut, hittade sin man alldeles blodig och såg två män försvinna på en motorcykel.

Än så länge är det inte säkert vilka som dödade al-Brahmi, men hans familj och många andra misstänker att det parti som styr Tunisien, Ennahda, har planerat mordet.

Muhammad al-Brahmi var nämligen motståndare till islamistpartiet Ennahda. Han ville minska skillnaden mellan fattiga och rika och han ville att religionen skulle bli mindre viktig i landets politik.

Mordet på al-Brahmi är det andra mordet på en politisk ledare i Tunisien i år. För ett halvår sen dödades Chokri Belaid som var ledare för den politiska organisationen Folkfronten. Och det är samma organisation som al-Brahmi var med i.

Efter det förra mordet blev det också stora protester och mycket våld i Tunisien och regeringen tvingades sluta.

Nu är det risk för att det kommer att bli väldigt oroligt igen eftersom många är arga på regeringspartiet Ennahda. De tror ju att det är partiet som ligger bakom mordet på al-Brahmi.

Men ledarna för Ennahda har sagt att de inte alls är skyldiga till mordet oh att de tycker väldigt illa om att någon har mördat honom. De säger att de tror att det är personer som vill förstöra demokratin i Tunisien som har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista