Muhammad Mursi. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Egytens förra president Mursi anklagas för mord

1:28 min

Det är en åklagare som säger att Mohammad Mursi är skyldig till många olika brott. Åklagaren säger att Mursi har gjort attacker mot polisstationer och soldater, att han har hjälpt fångar att rymma från fängelser och att han till och med har mördat människor.

De här brotten ska ha skett för två år sedan. Då störtades den tidigare presidenten i Egypten, Mubarak.

Då var det också mycket oroligt i Egypten och många människor lyckades rymma från fängelser. En av dem var president Mursi.

Han får mycket stöd från en politisk och religiös grupp som heter Muslimska brödraskapet. Ledarna där säger att det var människor som bodde i närheten av fängelset som hjälpte fångarna att fly.

Men många tror att det i själva verket var med hjälp av en utländsk organisation som heter Hamas. Men om det verkligen är så vet man inte.

Åklagaren menar också att Hamas attackerade flera polisstationer och fängelser då människor dödades. Och han misstänker att Mursi kan ha varit med och planerat de här attackerna tillsammans med Hamas.

Mursi har i så fall tillsammans med Hamas gjort sig skyldig till att en rad brott, bland annat mord på poliser och soldater, säger åklagaren. Och nu vill han att Mursi ska fortsätta att vara inlåst.

Under tiden ska åklagaren undersöka om det verkligen är så att Mursi är skyldig till anklagelserna mot honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista