1 av 3
Det var här, vid Fedingesjön i Skånes Fagerhult, som man upptäckte järnrör under vattnet utanför bryggan. Foto: Joachim Sundell på Sveriges Radio.
2 av 3
Mattias Persson var en av dykarna som hittade järnrören. Foto: Joachim Sundell på Sveriges Radio.
3 av 3
Järnrören som håller bryggan på plats hade lossats och sedan gömts under vattenytan med den spetsiga ändan riktad uppåt. Foto: Joachim Sundell på Sveriges Radio.

Någon hade satt fast spetsiga järnrör under vattnet vid en badbrygga i Örkelljunga

1:21 min

De spetsiga järnrören fanns vid en badplats vid Fedingesjön, som ligger i Örkelljunga kommun i Skåne. Om någon hade dykt där hade den personen kunnat spetsas på järnröret och dött.

Det har hänt flera gånger tidigare att det har funnits spetsiga pålar av järn eller trä i vattnet där människor ska bada. Ibland är det någon som har slängt ner byggrester för att bli av med gammalt skrot. Men andra gånger är det någon som med flit har satt dit vassa pålar för att skada eller döda dem som badar.

Polisen vet inte hur vanligt det här kan vara. Men vi på Sveriges Radio känner ungefär 10 liknande fall under 2000-talet. I just Örkelljunga har det nu hittats spetsiga pålar vid badplatser två år i rad. Nu senast var det vid Fedingesjön.

Polisen säger att dom inte har hittat några bevis för vem som satte dit järnrören vid Fedingesjön. Därför slutar de med sin undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista