1 av 3
Så här ser det ut i bostadsområdet Husby i Stockholm.
2 av 3
Det var många bilar som brann i Husby i maj. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
3 av 3
Polisen och brandkåren hade ibland svårt att komma fram eftersom ungdomar kastade sten. Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Polisen har lagt ner nästan alla undersökningar om brott under upploppen i Stockholm i maj

2:41 min

Bråken i maj började i bostadsområdet Husby utanför Stockholm. Det var bilar som brann och många ungdomar kastade stenar och var arga. Sammanlagt så begicks ungefär 400 brott som polisen skulle undersöka i området kring Stockholm. Men nu har nästan alla dom här undersökningarna lagts ner.

– Många av brotten är sådana som är nästan omöjliga att lösa, säger polisen Daniel Ångman.

– Det finns inga vittnen, ingen har sett något. Det är många människor som är med, många är maskerade och det är mörkt, säger han.

Polisen har lagt ner 90 procent av sina undersökningar om brotten i Stockholm våras.

En del som bor i Husby var arga på polisen som de tyckte behandlar människor i Husby på ett orättvist sätt. Och en del säger att det var därför som ungdomarna började kasta sten och bränna bilar.

När sedan polisen och brandkåren kom dit för att släcka bränderna och ta fast dom personer som bråkade så kastade en del ungdomar sten mot poliserna. Så dom hade svårt att komma fram.

Många som bor i Husby var rädda under den här tiden i maj. En av dem var Mariela Roman. Hon tycker att det är viktigt att de personer som var med i upploppen straffas.

– Vi som bor här har ju sett mycket. Och det är chockande att polisen har lagt ner så många undersökningar. Ungdomar kan inte bara tända en bil och ta sönder fönsterrutor. Det får man ett straff för. Och jag önskar att de får inse vad straffet innebär och att de slutar göra sådana här dumheter, säger Mariela Roman.

Men det finns också andra i Husby som tycker att upploppen var bra. Eller i alla fall att det inte var så konstigt att dom hände. En man som inte vill säga sitt namn tycker att det är bra att polisens undersökningar om brotten har lagts ner:

– Jag tycker inte att de grabbar som jag känner ska behöva straffas. Det var synd att det hände, men det kanske behövdes, säger han.

Varför ska de inte straffas?

– Alltså, det är inte så att folk bara vaknar upp och tänker att de ska göra kaos. Det finns en anledning, säger mannen.

En som håller på och forskar om vad som hände i Husby i maj är Paulina de los Reyes. Hon håller med om att det finns en anledning till att det blev upplopp i Husby och andra fattiga bostadsområden. Hon säger att det beror på att många ungdomar har det väldigt fattigt och blir dåligt behandlade av polisen och myndigheterna.

Och Paulina de los Reyes tycker inte att det är så konstigt att många av polisens undersökningar har lagts ner.

– Det visar väldigt tycligt att det är ett problem som inte handlar om brott och juridik, utan det handlar om samhället och samhällets motsättningar. konflikter och problem som ligger under ytan, säger Paulina de los Reyes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista