1 av 3
Två män sörjer dem som dödades i helgen. Foto: Hassan Ammar för AP och Scanpix.
2 av 3
Det röda på kartan visar var Egypten ligger. Kartan kommer från Wikipedia.
3 av 3
Det röda på kartan visar var Syrien ligger. Kartan kommer från Wikipedia.

Risken för krig är låg i Egypten, säger en expert

"Det blir troligen inget krig i Egypten" säger experten Robert Rydberg
2:46 min

Den senaste tiden har det varit mycket våldsamt i Egypten. Bara den senaste helgen dödades över 70 personer. Trots det är risken för fullt krig ganska liten. Det menar Robert Rydberg som är Mellanöstern-expert åt den svenska regeringen.

De senaste åren har det skett stora förändringar i de länder där folket pratar det arabiska språket.

Förut fanns ingen demokrati där. De politiska ledarna hade antingen ärvt sin makt av sina pappor. Elller så hade de tagit makten med hjälp av våld och låtsas-val som bara de själva kunde vinna.

Men i slutet av år 2010 började många att kräva demokrati så att folket istället skulle få välja sina politiska ledare. Så blev det också i flera arabiska länder som Tunisien, Libyen och Egypten. Där har det nu hållits demokratiska val.

Den här förändringen kallas "Den arabiska våren".

Men allt har inte blivit bra. Den arabiska våren ledde till krig i länderna Libyen och Syrien. Kriget i Syrien pågår fortfarande. Det har också varit våldsamt och oroligt i flera andra arabiska länder.

Experten Robert Rydberg jämför Egypten och Syrien. Han säger att risken för krig är störst när befolkningen kan delas in i olika grupper som har olika språk eller olika religion:
-Läget ser annorlunda ut i Egypten. Där finns inte den etniska konflikten som finns i Syrien, säger Robert Rydberg.

Ja, Syrien är väldigt blandat när det gäller både språk och religion. En del pratar arabiska, andra kurdiska. I Syrien finns kristna, sunnimuslimer, shiamuslimer och en religiös grupp som kallas druser.

Särskilt sunnimuslimer och shiamuslimer har blivit fiender i Syrien. Men den typen av religiösa bråk mellan olika grupper av av muslimer finns inte i Egypten. Därför finns en chans att undvika krig i Egypten. Men helt lugnt och fredligt kommer det inte att bli, säger Robert Rydberg:
-Risken är att det blir ett upptrappat våld, säger Robert Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".