Påven Franciskus. Foto: Casa Rosada/Wikipedia.

Homosexuella får bli präster, sa påven

1:26 min

Påven är den religiösa ledaren för Katolska kyrkan. Katolikerna fick en ny påven den 13 mars i år och han heter Franciskus. Idag visade Franciskus att han är lite mer positiv till homosexuella än den förre påven.

Den katolska kyrkans ledare har altid sagt att homosexualitet är någonting dåligt. Den förra påven Benediktus sa år 2005 att personer som har starka homosexuella känslor inte borde få bli präster.

Men den nye påven Franciskus sa idag att det är okej för homosexuella att bli präster:
-Om någon är homosexuell, söker Gud och är ärlig, då har jag ingen rätt att fördöma den personen, sa Franciskus.

Däremot håller Franciskus med kyrkans tidigare ledare om att homosexualitet egentligen skulle vara någonting fel. Även den nye påven tycker att personer som är homosexuella ska försöka att inte leva ut sina känslor.

Om till exempel två män blir förälskade i varandra får de ändå inte ha sex med varandra, tycker Katolska kyrkan. Samma sak gäller för homosexuella kvinnor. Så på den punkten har ingenting förändrats.

Trots det kan det som påven sa idag ha stor betydelse. För det visar att han ändå är lite mer positiv till homosexuella. Och det som en påve säger tar många troende katoliker på stort allvar. Katolska kyrkan har över 1 miljard medlemmar runt om i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista