1 av 3
Här är en mur som skadades vid fängelset i Pakistan. Foto: Ishtiaq Mahsud/Scanpix.
2 av 3
Pakistan är den röda fläcken på kartan. Bild: Wikimedia Commons
3 av 3
Pakistans polis och militär kunde inte stoppa attacken mot fängelset. Foto: Scanpix

Fler än 200 fångar flydde från ett fängelse i Pakistan

I natt attackerade en grupp talibaner fängelset Dera Ismail Khan i landet Pakistan i Asien. De klädde ut sig till poliser och sprängde bomber och granater vid fängelset för att fångarna skulle kunna fly. Många av dem som flydde från fängelset har tidigare gjort terroristattacker.

Alla som bor i området måste nu vara hemma och inte gå ut. Annars kan de hamna mellan fångarna och polisen som jagar dem. Och det kan vara väldigt farligt, säger Pakistans myndigheter.

I det område där fängelset ligger är det ofta våld och bråk. Talibanerna vill styra där med stränga religiösa lagar. De lagarna hämtar de från sin tolkning av islam. Talibanerna använder ofta våld för att få makt.

I fängelset sitter det ungefär 5000 fångar och många av dem sitter fängslade för att de har använt våld mot Pakistans militär och polis, eller mot människor som har en annan syn på religonen islam än de själva.

De flesta av de fångar som flydde från fängelset är med i terrorist-oganisationen al-Qaida eller liknande organisationer.

De pakistanska myndigheterna fick veta att talibanerna skulle attackera fängelset för två veckor sedan, men de kunde inte stoppa attacken. Därför undrar många nu om Pakistans poliser och militärer gör ett dåligt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista