1 av 3
Bradley Manning. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
2 av 3
Här är några av dem som demonstrerar för att Bradley Manning ska bli fri.
3 av 3
Här är en bild från en av de filmer som Bradley Manning gav till Wikileaks.

Den amerikanska soldaten Bradley Manning får sin dom ikväll

1:54 min

Bradley Manning anklagas för att ha lämnat flera hundra tusen hemliga texter, bilder och filmer till organisationen Wikileaks. USA:s regering tycker att han har förstört för sitt land och att han har hjälpt deras fiender. Därför vill de att han ska få ett hårt straff.

Det var den amerikanska militärens texter och bilder som Bradley Manning gav till Wikileaks. Det var saker som var hemliga och som den amerikanska militären absolut inte ville att andra länder skulle få reda på.

Till exempel var det filmer från kriget i Irak. På filmerna ser man hur amerikanska soldater skjuter ihjäl oskyldiga människor, samtidigt som de pratar om det som om de spelade Tv-spel.

Wikileaks spred de här filmerna på internet och på tv över hela världen, och många människor blev arga på USA:s militär när de såg filmerna.

Den amerikanska regeringen säger nu att Bradley Manning har förstört för sitt eget land. De tycker att Manning har hjälpt USA:s fiender. Därför vill de att han ska få ett hårt straff.

Men det finns andra i USA som tycker att det som Bradley Manning gjorde var bra, för de tycker att människor har rätt att veta det hemska som hände i kriget.

En av dem är Natan Fuller som demonstrerade utanför domstolen i USA.

– Jag tycker att Manning borde släppas fri. Han borde bli tackad, och inte fängslad, säger Natan Fuller.

Bradley Manning har redan suttit i fängelse i 3 år, trots att han inte har fått någon dom än. Och det är mer än tillräckligt, tycker Natan Fuller och de andra demonstranterna.

Bradley Manning har erkänt att han gav de hemliga texterna och bilderna till Wikileaks. Han säger att han gjorde det för att skapa en debatt om militären i USA. Han ville visa de saker som militären gör fel, så att det kan bli bättre.

Och han säger att han inte har gjort någonting för att hjälpa USA:s fiender.

Ikväll berättar alltså domstolen vad de tycker att Bradley Manning är skyldig till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista