1 av 5
Fredssamtalen började med en middag. Då firade man en religiös fest som är viktig för muslimska palestinier. Fotot kommer från USA:s regering.
2 av 5
Fredssamtalen ska bland annat handla om vilka som har rätt till staden Jerusalem. Foto: Berthold Werner för Wikimedia Commons.
3 av 5
Den som ska prata för Israel under fredssamtalen är politikern Tzipi Livni. Foto: Sebastian Scheiner för AP och Scanpix.
4 av 5
Den som ska prata för den palestinska regeringen är Saed Erakat. Foto: Kalil Mazraawi för AP och Scanpix.
5 av 5
USA:s utrikesminister John Kerry har jobbat hårt för att få igång fredssamtalen igen. Foto: Evan Vucci på Scanpix.

Nu börjar nya fredssamtal mellan israeler och palestinier

Vår reporter berättar vad fredssamtalen handlar om
2:11 min

Det palestinska folket har länge varit fiender med grannlandet Israel i Mellanöstern. Tidigare har de gjort flera försök att prata om fred. Men under de senaste 3 åren har det inte varit några fredssamtal. Först nu igår påbörjade de nya fredssamtal.

USA:s regering ska försöka hjälpa israeler och palestinier att komma överens.

Israeler och palestinier har många svåra frågor att lösa, bland annat vill båda folken ha samma markområden.

På det område som heter Västbanken bor det mest palestinier.Där har palestinierna också börjat att bygga upp något som liknar en egen stat. De har till exempel sin egen president och egna myndigheter.

Ändå kontrollerar israelerna en stor del av Västbanken. Massor av israeler har också flyttat dit. Numera bor det över 500 000 israeler på Västbanken. Om du jämför med Sverige är det lika många människor som i Göteborgs kommun.

Palestiniernas ledare kräver att alla de israeliska bosättningarna ska bort från Västbanken. Men det vägrar israelerna att gå med på.

De är också oense om staden Jerusalem. Palestiniernas ledare kräver att få den östra delen av Jerusalem, samtidigt som israelerna vill behålla hela staden.

Sedamn år 2010 har israeler och palestinier inte haft några fredssamtal alls. Men nu har de alltså påbörjat ett nytt försök. Samtalen kommer att hålla på under minst 9 månader.

Den som ska prata för Israel är politikern Tzipi Livni. Hon sa att Israel ligger i en våldsam och orolig del av världen och då är det farligt att lita för mycket på sina grannar.
-Men trots allt finns det lite hopp, säger Tzipi Livni.

För att lättare komma överens så ska palestinier och israeler också få hjälp under fredssamtalen av USA:s regering. Särskilt den amerikanske utrikesministern John Kerry har jobbat hårt för att få igång fredssamtalen. Det första mötet var igår i USA:s huvudstad Washington.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".