1 av 6
Här sitter Sture Bergwall (Thomas Quick) i ett rum på ett sjukhus i Säter i Dalarna. Där finns brottslingar med psykiska problem. Foto: Scanpix.
2 av 6
En av de lagexperter som har undersökt morddomarna på nytt är åklagaren Anders Perklev. Foto: Erik Mårtensson på Scanpix.
3 av 6
Charles Zelmanovitz försvann år 1976 och rester av kroppen hittades 1993. Ingen vet hur pojken dog, trots det dömdes Sture Bergwall för att ha mördat honom. Foto: polisen/Scanpix.
4 av 6
Justitieminister Beatrice Ask ska starta en utredning för att ta reda på hur polisen och domstolarna kan bli bättre i framtiden. Foto: Scanpix.
5 av 6
Journalisten Hannes Råstam har avslöjat mycket om att det saknades bevis mot Sture Bergwall. Foto: Scanpix.
6 av 6
Den lagexpert som har hjälpt Sture Bergwall är advokat Thomas Olsson. Han har hjälpt Bergwall att få morden undersökta på nytt. Foto: Bertil Enevåg Ericson på Scanpix.

Sture Bergwall frias för alla de 8 morden

2:47 min

Sture Bergwall är mest känd under sitt förra namn Thomas Quick.

Han har tidigare dömts för 8 mord. Senare har det visat sig att det saknades bevis. Så han har friats för det ena mordet efter det andra. Nu idag blev det klart att han också frias för det sista mordet.

När sture Bergwall idag fick veta att han frias blev han glad:
-Det är ju alldeles fantastiskt skönt! sa han.

Sture Bergwall har mått psykiskt dåligt, knarkat och begått brott. När han var 19 år gammal gjorde han sexuella saker mot små pojkar på ett sjukhus i Falun i Dalarna. Han har också huggit en man i Uppsala med kniv. De brotten är bevisade och ingen lagexpert har velat göra om de undersökningarna.

Däremot blev Sture Bergwall senare också dömd för 8 mord. Det är där som bevisen har visat sig vara tveksamma.

Sture Bergwall påstod att han hade mördat över 30 personer, både i Sverige och i vårt grannland Norge. Han dömdes för 8 av de morden.

Men en journalist upptäckte att det saknades bra bevis mot Sture Bergwall. Till slut, år 2008, ändrade Sture Bergwall sina berättelser och sa så här:
-Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för och jag har inte heller begått något av alla de andra morden jag har erkänt.

De 8 mord som Bergwall tidigare dömdes för har nu undersökts på nytt. Åklagare har kommit fram till att det saknas bevis för alla morden.

Det fall som undersöktes nu senast var det påstådda mordet på 15-åringen Charles Zelmanovits, som hittades död i en skog utanför Piteå. Den lagexpert som återigen har undersökt vad som hände är åklagaren Anders Perklev. Han tror inte att Charles Zelmanovits blev mördad över huvud taget:
-Jag tror att han efter en fest har gått ut i skogen och frusit ihjäl, säger Anders Perklev.

Trots att Sture Bergwall nu är friad för alla de 8 morden är han fortfarande inlåst på ett sjukhus i Säter i Dalarna. På det sjukhuset vårdas psykiskt sjuka brottslingar. Bergwall har varit inlåst där sedan år 1991.

Sture Bergwall tycker själv att han mår bättre än på länge och att han borde bli fri. Men läkarna har hittills sagt att Bergwall är för sjuk för att släppas ut.

Många tycker att det är en skandal att Sture Bergwall kunde dömas för 8 mord trots att det nästan inte fanns några bevis. Den politiker som har ansvar för domstolar och poliser är regeringens justitieminister Beatrice Ask. Hon ska ordna en undersökning för att ta reda på hur polisutredningar och rättegångar kan fungera bättre i framtiden:
-Det här är ju otroligt viktigt att fundera över, säger hon.

Bara för att någon påstår sig ha gjort ett brott är det inte säkert att den personen verkligen är skyldig, menar Beatrice Ask. Därför är det viktigt att poliser och lagexperter inte bara litar på det som den misstänkte själv säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista