Bradley Manning står i mitten på bilden. Foto: Cliff Owen/Scanpix.

Bradley Manning dömdes för att ha spionerat, men inte för att ha hjälpt USA:s fiender

Soldaten Bradley Manning anklagades för att ha förstört för USA och hjälpt deras fiender när han gav hemliga texter och bilder till organisationen Wikileaks. Han friades från de anklagelserna, men däremot tyckte domstolen att han är en spion eftersom han berättade om militärernas hemligheter.

För 3 år sedan gav Bradley Manning flera hundra tusen hemliga texter, bilder och filmer till organisationen Wikileaks. Han ville att världen skulle få veta om de hemska saker som hände under krigen i länderna Irak och Afghanistan i Asien.

Den amerikanska regeringen tyckte att han förstörde för USA och hjälpte deras fiender. Har man gjort det kan man tvingas sitta i fängelse hela livet i USA. Men domstolen sa alltså att Bradley Manning inte kan dömas för att ha hjälpt fienden.

Domstolen dömde däremot Bradley Manning för flera andra saker, bland annat för att ha stulit texter från militären och för att ha spionerat på den amerikanska regeringen och militären.

Det är fortfarande inte klart vad Bradley Manning får för straff, men trots att han blev friad från att ha hjälpt fienden kan han få ett straff som är mer än 100 år i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista