1 av 3
Det var långa köer för att få rösta i valet i Zimbabwe idag. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 3
Till vänster är presidenten Robert Mugabe. Till höger är hans motståndare i valet Morgan Tsvangirai. Foto: Jekesai Njikizana/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
3 av 3
Här har Tsvangirais anhängare ett möte inför valet. Foto: Nils Eklund/Ekot.

Det kan bli bråk efter valet i landet Zimbabwe idag

2:51 min

Idag är det val i landet Zimbabwe i Afrika och folket ska välja vilka som ska styra landet. Vid förra valet år 2008 blev det mycket bråk och våld, och nu är det många som är oroliga för att det ska bli samma sak den här gången.

Den som är president i Zimbabwe heter Robert Mugabe. Han är 89 år gammal å har varit ledare i landet i mer än 30 år.

– Europa och USA verkar tro att jag redan är död. Men jag är inte död än, säger president Mugabe.

Nej, Robert Mugabe lever och styr landet än idag.

När det var val 2008 förlorade han och hans motståndare Morgan Tsvangirai skulle bli ny president. Men det gick inte Mugabe med på. Han krävde att det skulle bli ett nytt val mellan de två, och sen började polisen och militären misshandla och döda dem som stödde hans motståndare Tsvangirai.

För att få stopp på våldet bestämdes det att Mugabes och Tsvangirais partier skulle styra landet tillsammans, och Mugabe fortsatte som president.

Inför det här valet har det varit ganska lugnt i Zimbabwe. Det har inte varit mycket våld, men organisationen Amnesty International säger att många politiker, journalister och advokater har tagits tillfånga av polisen. Det har också varit svårt att ha fria möten om politik i landet.

Valet idag handlar både om presidentjobbet och om vilka politiker som får vara med i landets riksdag.

Även i det här valet tävlar Robert Mugabe mot Morgan Tsvangirai om att bli ny president. Och Mugabe säger att han kommer att lyssna på folket och gå med på att sluta som president om han förlorar:

– Det är inte första gången vi har ett demokratiskt val. Vi fuskar inte och vi har aldrig fuskat, säger han.

Men det här håller inte Sveriges Radios journalist Carolina Jemsby med om. Hon vet mycket om Zimbabwe och hon tror att Mugabe och hans parti kommer att fuska i valet. Och hon tror också att det kommer att bli bråk och våld om han förlorar.

– När Mugabe fick frågan om han skulle avgå om han förlorar sa han att han skulle det. Han sa att den som vinner vinner och den som förlorar förlorar, berättar Carolina Jemsby.

– Men det här är spelregler som Robert Mugabe aldrig har följt tidigare. Det kommer nog inte ske utan våld i alla fall, säger Carolina Jemsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista