Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Flera bolag som hyr ut lägenheter skriver känsliga saker om sina hyresgäster i dataregister

1:42 min

De kan skriva upp sådant som att en hyresgäst har en sjukdom, eller missbrukar droger. Men också sådana småsaker som att en hyregäst är otrevlig eller har eksem på händerna. Och det här kan bryta mot lagen.

Ett av de bostadsföretag som sparar uppgifter om sina hyresgäster är Stångåstaden som är kommunens bostadsföretag i Linköping.

En av hyresgästerna där är Gustav Svanström.

– Jag kan tänka mig att många uppfattar det som väldigt kränkande, säger han.

I det här bostadsföretagets dataregister kan man läsa om damen som är lite dement, om personen som misstänks vara spelberoende och om att en person har dött i muslimernas heliga stad Mekka.

Men det är alltså bara ett av många bostadsföretag som samlar på sådana här uppgifter om de boende. Företagen skyller oftast på att det har skett av misstag.

Det gör även en av Stångåstadens chefer Ulf Gustafsson:

– Det här är ju så att några enstaka fall har dykt upp. Det är misstag i arbetet skulle jag uppfatta det som, säger han.

I våras avslöjades att flera bolag i göteborg har gjort sådana här anteckningar om hyresgäster i sina dataregister. Då sa myndigheten Datainspektionen att det var helt olagligt att göra så. Det bryter mot den så kallade Personuppgiftslagen.

Nu har Sveriges Television kollat elva andra kommunala bostadsbolag och hittat 8 stycken som skriver kränkande saker om hyresgästerna i sina register.

De kommunala bolagen har en egen organisation som kallas SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Där är Sven von Randow lag-expert och så här säger han:

– Omständigheterna är förstås djupt beklagliga. Det får ju inte gå till så här. Vi verkar ju för att alla våra medlemmar ska göra rätt. Vi har tagit fram en handledning till exempel. Vi utbildar våra medlemmar och det kan ju vara så att vi behöver förstärka det här ytterligare.

Sven von Randowtror att också privata bostadsföretag och hyresvärdar skriver in saker om hyresgästerna i sina dataregister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista