Det här är Eward Snowden. Foto: Scanpix.

Edward Snowden får stanna 1 år i Ryssland

Edward Snowden har berättat hemligheter om myndigheten NSA i sitt hemland USA. Om han skulle återvända till USA kan han dömas till livstids fängelse.

Men idag bestämde ryska myndigheter att de ska skydda Edward Snowden. Han räknas nu som flykting och får stanna minst 1 år i Ryssland.

Edward Snowden jobbade förut åt den amerikanska myndigheten National Security Agency som förkortas NSA. 

I maj i år började Snowden att berätta om  hur USA i hemlighet har spionerat på andra människor runt om i världen. NSA har tagit reda på vad människor skriver och gör på Internet. Snowden säger att kända dataföretag som Google, Facebook och Youtube har hjälp NSA att ta fram informationen.

Myndigheterna i USA säger att Edward Snowden borde straffas för vad han har berättat. Straffet skulle kunna bli livstids fängelse.

Därför har Edward Snowden flytt utomlands. Han bodde först i staden Hong Kong i Kina. Sedan har han åkt till en flygplats utanför den ryska huvudstaden Moskva.

De  ryska myndigheterna vill skydda Snowden. De sa idag att han är en flykting som har rätt att stanna kvar i Ryssland under minst 1 år. Om Snowden vill stanna en längre tid än så får han först fråga de ryska myndigheterna om lov och så tar de ett nytt beslut.

Efter flera veckors väntan har Snowden nu också lämnat flygplatsen i Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista