1 av 3
Spaniens statsminister Mariano Rajoy. Foto: Andres Kudacki/Scanpix
2 av 3
Många är arga på statsminister Rajoy. Foto: Andres Kudacki/Scanpix
3 av 3
Spaniens ekonomi är väldigt dålig och många människor har det fattigt. Foto: Andres Kudacki/Scanpix

Spaniens statsminister anklagas för att tagit emot olagliga pengar

2:54 min

I Spanien är det en stor politisk skandal just nu. Statsministern Mariano Rajoy anklagas för att ha tagit emot flera hundra tusen kronor i mutor från olika företag. Idag svarade Rajoy på anklagelserna i den spanska riksdagen.

– Det är massor av falska anklagelser. Det kommer att visa sig i framtiden att jag är oskyldig, säger statsminister Rajoy.

Mariano Rajoy och flera andra politiker i hans parti Partido Popular är misstänkta för att ha tagit emot pengar från olika företag i Spanien.

Företagen ville till exempel bygga vägar och hus, och för att få regeringen att handla från just dem så betalade företagen mutor till politikerna. På det sättet kunde de få bygga vägar och hus åt staten.

För en månad sen togs Partido Populars kassör som heter Luis Barcenas av polisen. Han sitter nu inlåst å är anklagad för att ha tagit emot pengar på ett olagligt sätt.

Luis Barcenas har berättat att han under sin tid som kassör i Partido Popular så har partiet tagit emot många miljoner kronor från olika företag. Och de pengarna har han sen delat ut till bland annat statsminister Rajoy.

Men Rajoy, han sa idag i riksdagen, att Barcenas ljuger och att han aldrig borde ha litat på honom.

– Jag gjorde ett misstag som litade på en person som inte var värd det, sa Rajoy.

Men de flesta spanjorer tror att Rajoy ljuger. En undersökning i tidningen El País visar att mer än 85 procent av Spaniens folk tror att Rajoy är skyldig till att ha tagit emot mutor.

En kvinna säger att det är svårt att lita på politikerna i Spanien. Hon litar inte längre på nån av dom som har makten, säger hon.

– Jag litar inte alls på dem. När de får makt så vill de bara tjäna på det själva, säger hon.

Spanien har haft jättemycket problem med sin ekonomi dom senaste åren. Massor av människor har förlorat sina jobb och en del har inte ens pengar till att köpa mat längre. Därför är det många som blir extra arga när det visar sig att politikerna blir rika på olagliga sätt.

Nu tycker Rajoys politiska motståndare att han måste sluta som statsminister. Så här sa politikern Pérez Rubalcaba i den spanska riksdagen idag:

– Herr Rajoy, du förstör för Spanien. Därför ber jag dig nu att sluta som statsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista