1 av 3
Luis Angel är transvestit. Han är en man som ibland klär sig i kvinnokläder. Foto: AP/Scanpix.
2 av 3
Maja Ivarsson är bisexuell. Hon är alltså sexuellt intresserad av både män och kvinnor. Maja är sångerska i gruppen The Sounds. Foto: Patrick Sörquist på Scanpix.
3 av 3
Komikern Jonas Gardell är gift med tv-programledaren Mark Levengood. De är ett av Sveriges mest kända homosexuella par. Foto: Pontus Lundahl på Scanpix.

Vi berättar vad HBTQ betyder

3:03 min

Den här veckan pågår Pride-festivalen i Stockholm. Det är en stor fest då homosexuella, bisexuella, transvestiter, transsexuella och queer-personer träffas. Men det kan vara svårt att veta vad alla dessa ord betyder. Därför har vi förklarat det.

Ett ord man ofta hör under Pride-festivalen är "queer". Det är ett engelskt ord som betyder konstig och annorlunda. Från början ansågs det vara dåligt att vara queer.

Men de som nu för tiden kallar sig själva för "queer" menar att det kan vara något bra och fint med att vara annorlunda. De tycker också att vi hittills har delat in människor för mycket i grupper. Man behöver inte dela upp människor i olika kön eller efter vilka man har sex med, säger de som är queer.

Ett vanligare ord som fler förstår är "homosexuell". En homosexuell person kan bli kär och sexuellt intresserad av personer som har samma kön. Alltså kvinnor som gillar kvinnor och män som gillar män.

Två av Sveriges mest kända homosexuella är komikern Jonas Gardell och hans man tv-pårogramledaren Mark Levengood. De två är alltså "bögar".

Bög betyder homosexuell man. Det har tidigare varit ett fult ord. Det kan fortfarande vara känsligt att använda det ordet. Men vissa säger idag "bög" utan att mena nått illa med det.

Om vi istället pratar om homosexuella kvinnor så har vi andra ord. En kvinna som gillar kvinnor kan kallas för "lesbisk" eller "flata".

Den som är bisexuell gillar både män och kvinnor.

En transvetstit kan vara en man som gillar att klä sig i kvinnokläder, eller en kvinna som gillar att ha typiska manskläder.

Vissa blir sexuellt upphetsade av att ta på sig det andra könets kläder. Men för andra transvestiter har kläderna inget alls med sex att göra.

Den som är transsexuell vill inte bara byta kläder utan byta kön helt och hållet. Det kan till exempel vara en person som föds som flicka men som ändå känner sig som en man. Därför finns det vissa transsexuella som opererar sig så att de verkligen byter kön.

Orden transvestit och transexuell kan lätt blandas ihop. Om man menar både transvestiter och transsexuella kan man säga "transpersoner".

Bosktäverna HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Den förkortningen används ofta då man vill prata om alla dessa grupper på samma gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista