USA:s ambassad i Jemen. En av de ambassader som stängts. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Nasser Nasser, Scanpix.

Amerikanska ambassader har stängts efter hot

Flera av den amerikanska regeringens kontor i andra länder hålls stängda den här veckan. Det är amerikanska ambassader och konsulat i 19 olika länder i Afrika och Mellanöstern som är stängda sedan i helgen. Det beror på att den amerikanska regeringen är orolig för terroristattacker. Också Norge har stängt flera av sina ambassadkontor idag, av rädsla för terrorattacker.

Det är USA:s säkerhetstjänst som har varnat för terroristattacker, efter att de märkt att terrorister skrivit meddelanden till varandra på Internet med hot om attacker.

Därför är 19 amerikanska ambassader i Afrika och Mellanöstern nu stängda. Amerikaner som reser i de här länderna ska också vara försiktiga, säger amerikanska myndigheter.

Även Norge, Storbritannien, Tyskland och Frankrike har stängt ambassader på grund av terrorhotet.

Men mot Sverige finns det inget ökat hot säger en expert idag:
- Hotbilden varierar alltid från land till land, och vi har i nuläget inget som indikerar att Sverige eller svenska intressen är särskilt utpekat.
Det säger Maria Hultberg från Nationellt Center för Terrorhotbedömning, som undersöker terrorhot mot Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista