1 av 2
Brevlådor, ambulans och en vacker väg på landet. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
2 av 2
Brandbil och landsväg. Foto: Scanpix, Montage: Sveriges Radio.

I glesbygden får brandmän och frivilliga bybor ge hjälp när något händer

2:25 min

I vissa kommuner ute på landet är det svårt att få hjälp om något händer. Det kan saknas ambulans och ta lång tid innan hjälp från någon annan stad hinner fram. Istället får då andra i kommunen ge hjälp i väntan på att ambulansen kommer.

I Lilla Edet på Västkusten får brandmän åka ut på sjukvårdslarm ifall ambulansen är för långt bort. Personalen på kommunens brandkår har fått lära sig att använda apparater som hjärtstartare och syrgas för att snabbt kunna ge hjälp om någon blir allvarligt sjuk.

I Lilla Edet finns det olika åsikter om att brandmän kan ge vård innan ambulansen kommer fram.
- Jag tycker att det är ganska okej. Man får ju hjälp snabbare om det är akut, säger Perka Marjanovic.
Men Britt Lamotte, håller inte med:
- Det här tycker jag är helt absurt. Det behöver ju komma ut personal som kan sjukdomar och inte räddningstjänst, säger hon.

Att brandmän eller andra som bor i kommunerna får hjälpa till med vård eller andra brådskande saker har blivit vanligare. I Öckerö kommun hjälper till exempel brandmännen hemtjänsten med att åka på larm hos äldre personer som behöver hjälp. I Skara har ambulanssjukvården nu i sommar tagit hjälp av sjukvårdsutbildade militärer.

Att det har blivit svårare att få hjälp ute på glesbygden beror på att det är allt färre som väljer att bo kvar där. Det finns också färre kvar som kan jobba som ambulanssjukvårdare eller brandmän. På vissa platser är det nu istället vanliga bybor som får lära sig släcka bränder och hjälpa sjuka.

Elisabet Nilsson och Urban Nilsson bor i byn Skatan utanför Sundsvall. De är några av de frivilliga bybor som bland annat har fått lära sig att släcka bränder. Det känns bra, tycker de:
- Man ställer ju upp när det behövs. Det har varit jättebra att få lära sig släcka bränder. - Men man ska vara stark för att hålla i den tunga vattenslangen, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista