1 av 4
Det var många människor som demonstrerade utanför domstolen idag. Foto: AP photo/Scanpix.
2 av 4
Det här är Ilker Basbug som förut var chef för militären i Turkiet. Foto: Scanpix
3 av 4
Det här är Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan. Foto: Scanpix
4 av 4
En del människor är arga för att så många människor blir satta i fängelse. De tycker att rättegången är orättvis. Foto: Scanpix

Många militärer, politiker och journalister dömdes till fängelse i Turkiet

Här kan du höra vår reporter berätta varför så många blev dömda
1:50 min

Nästan 300 militärer, politiker och journalister fick sina domar idag. De anklagades för att ha planerat att ta över makten i landet med hjälp av vapen och våld.

Många av de personer som dömdes i en domstol i Turkiet idag har varit ledare inom militären. En av dem är Ilker Basbug som var militärens högsta chef mellan år 2008 och 2010.

Enligt domstolen så var de här personerna med i en hemlig organisation som kallas Ergenekon. Och den organisationen ville ta över makten i Turkiet.

De gillade inte statsministern Erdogan och hans parti AKP. Och de ville inte att religionen islam skulle vara så viktig i Turkiets politik. Därför planerade de att ta över makten med våld, säger domstolen.

I Turkiet har militären flera gånger tagit makten i landet, utan att det har varit val. Mellan år 1960 och 1990 hände det 3 gånger att militären använde vapen för att tvinga regeringen att sluta.

Därför tycker en del människor i Turkiet att det är bra att de personer som planerade att göra det igen blir dömda till fängelse.

För militärer ska inte kunna ta över makten i landet på ett odemokratiskt sätt. Men en del tycker att rättegången har varit orättvis och idag demonstrerade de utanför domstolen. De tycker att statsminister Erdogan har använt rättegången för att sätta personer som inte tycker som han i fängelse.

Till exempel så har journalister som har skrivit om rättegången plötsligt själva blivit anklagade för att vara med i organisationen Ergenekon. Och det är också ett hot mot demokratin, för alla ska ha rätt att tycka vad de vill utan att hamna i fängelse.

I rättegången idag så friade domstolen 21 personer medan 251 dömdes som skyldiga. Militärchefen Ilker Basbug och flera andra dömdes till att sitta i fängelse hela sina liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".