Många klarar sig själva när de är äldre, även om de är sjuka. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Vi blir äldre, men inte friskare

2:01 min

Människor i Sverige lever allt längre. Det är inte ovanligt att bli över 90 år. Men i takt med åldern så blir de gamla också sjukare. De har värk och ofta psykiska problem.

Men trots det så är det allt fler som klarar att sköta sig själva. En av dem är 97-åriga Viola Främst:

– Jag tycker jag klarar mig bra själv Jag har mina händer, mina fötter och huvudet att tänka med.

En del forskare anser att de gamla är friskare nu jämfört med hur det var för ungefär 20 år sedan. Men nu visar en ny svensk undersökning att det inte alls är så.

Det är i Läkartidningen som de forskarna berättar att de undersökt människor mellan 77 och 98 år och kommit fram till att under de senaste 20 åren har de gamla inte alls blivit friskare. Tvärtom är det fler som mår dåligt.

De har värk och ofta psykiska problem. Men det visar sig också att det är allt fler som klarar det nödvändigaste själva, som att äta, gå på toaletten och tvätta sig.

Det beror nog på att det finns mycket fler hjälpmedel för de gamla.

– Rullatorer och andra hjälpmedel har gjort stor skillnad i många äldres liv, som gör att man kan vara självständig. Och det är viktigt för äldre att vara självständiga, säger forskaren Stefan Fors.

Fortsätter människor att bli allt äldre i Sverige så kommer hälften av alla de som föds idag att bli 100 år.

Men hur blir livet för dem - friska eller sjuka, Kommer de att kunna sköta sig själva?

– Fler och fler av oss kommer uppleva en period som sängbundna. Fler kommer också uppleva en period som friska äldre, där vi klarar vår vardag, säger Stefan Fors.

Så fler friska år, följt av fler sjuka år.

97-åriga Viola Främst tror inte att de gamla i framtiden kommer att klara sig själva:

– Inte det uppväxande släktet i dag inte. De är mer bortskämda i dag och de att kommer vilja ha mera hjälp skulle jag tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista