En del droger sprutas in i kroppen. Foto: Scanpix.

Många som missbrukar alkohol eller narkotika börjar igen efter att de fått vård för sitt missbruk

Man borde få mer hjälp när man kommer hem, säger Leif Winblad
2:23 min

Nya siffror från myndigheten Statens Institutionsstyrelse visar att var tredje person som har blivit tvingad att få vård för sitt missbruk, börjar med droger igen efter att vården är slut. Problemet är att missbrukare får så dålig hjälp att komma tillbaka till ett liv utan drogerna, säger Leif Winblad som själv missbrukade förut. 

– Ofta lägger man flera hundra tusen kronor på behandlingar, men när man kommer hem är det stopp. Kanske borde man korta ner behandlingarna och i stället ge mer hjälp när man kommer hem i stället, så att får hjälp att integrera sig i samhället. Där är den stora bristen idag, säger Leif Winblad.

För en person som till exempel har tagit starka droger och suttit i fängelse kan det vara svårt att veta vad man ska göra när man kommer ut ur fängelset.

Man kanske har svårt att hitta ett jobb eller saker att göra på dagarna. Och så är man van att ta droger och kompisarna tar också droger. Då kan det vara svårt att låta bli.

Numera satsar staten mindre pengar än tidigare på att till exempel hjälpa narkomaner som har suttit i fängelse att få ett vanligt liv efter att de kommit ut ur fängelset.

Däremot finns det många frivilliga organisationer som försöker hjälpa dom här människorna.

I Kungälv utanför Göteborg anordnas en camping där missbrukare kan ta en paus från sina vanliga liv. Och i Halmstad finns det en organisation som heter Våga Va. De satsar på att missbrukare som har suttit i fängelse ska träffa andra människor och göra saker på dagarna.

Peter Jacobsson är en av ledarna för organisationen. Han säger att många som tidigare har missbrukat är rädda för att gå ut.

-- Deras problem är att gå till affären och handla - alla tittar på mig. Att våga gå ut i trappuppgången när man tror att alla bara stirrar på en. Det gör att man låser in sig, säger han.

Och för Hernán Ortiz, som har tagit droger och dömts för olika brott 17 gånger är organisationen viktig. Nu vågar han sig ut på stranden med dom andra i Våga Va.

– Det är bra för den mentala biten. Förut var jag ganska destruktiv och negativ. Nu är jag positiv och känner mig glad utan drogerna. Vi är sociala här och jag bara älskar det. Det är ett mirakel, säger Hernán Ortiz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".