Det här är några elever som går på kulturskolan i Ragunda kommun i Jämtland. Foto: Ronja Mårtensson

Det är dyrt att gå i Kulturskolan i vissa kommuner - i andra kommuner är det gratis

2:03 min

Nästa vecka börjar flera hundra tusen barn på Kulturskolan för att lära sig spela ett instrument, måla eller spela teater. Men det kostar olika mycket i olika kommuner. I Täby utanför Stockholm kostar det 1 700 kronor för att gå på kulturskolan under en termin. I Luleå däremot är det helt gratis.

Det är många barn som lär sig att spela instrument eller sjunga på kommunernas kulturskolor. Dit kan barnen gå en eller flera gånger i veckan för att få lektioner eller kanske spela i en orkester.

Men det kan bli dyrt för familjen. De som bor i Täby får betala 1700 kronor för en termin. Och det kan göra att bara barn som kommer från rika familjer får lära sig att till exempel spela instrument eller teater, medan barnen i de fattigare familjerna låter bli.

Det säger organisationen Smok som samlar alla kulturskolor i Sverige. Håkan Sandh är chef där och han tycker att alla barn ska ha rätt att gå i kulturskolan.

– Eftersom det är en verksamhet som finansieras av skatten så tycker jag att den är till för att alla ska ha möjlighet att delta. Och är avgiften hög så är det ju inte samma tillgänglighet i alla kommuner, säger Håkan Sandh.

Varje kommun får själv bestämma hur mycket det ska kosta för barnen att gå i kulturskolan. I Luleå har kommunen bestämt sig för att betala allt, så för barnen och deras familjer blir det gratis.

I Tyresö söder om Stockholm kostar det, precis som i Täby, över 1000 kronor varje termin. Moderaten Dick Bengtsson är den politiker som ansvarar för kulturen i kommunen. Han tycker inte att det gör något att det kostar så mycket pengar.

– Jag ser inte kulturskolan som en fri nyttighet, utan som en jättebra och viktig verksamhet som vi ska ha. Men den är absolut inte så unik, jämfört med andra intressen som att vara med i scouterna eller spela handboll eller så, säger Dick Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista