Rekordmånga söker hjälp för att bli av med sina skulder

2:13 min

Många människor har så mycket skulder att de inte klarar av att betala dem. Är det riktigt illa, kan man få hjälp att bli av med skulderna, och få skuldsanering. Det är myndigheten Kronofogden som bestämmer om man får den hjälpen.

En som låg vaken många nätter och grubblade över skulderna innan hon fick hjälp är Ing-Britt Kjellman.

– Det är ju inte bara det att man är skuldsatt, det är ju en stor boll som bara växer och växer. Du har svårt att sova och ligger där och räknar och funderar på vad jag ska försaka denna månad för att få det att gå runt, säger Ing-Britt Kjellman.

Att skulderna växte för Ing-Britt Kjellman berodde på en skilsmässa. Då såldes deras hus. Men de fick för dåligt betalt för huset och Ingbritt blev tvungen att fortsätta att betala av på huslånet till banken. Och då räckte inte hennes lön till längre.

Förra året var det 9000 människor som sökte hjälp. Och i år blir det nog ännu fler. Det tror Fredrik Abrahamsson som arbetar på Kronofogemyndigheten i Östersund:

– Antalet ansökningar ökar några procent varje år, det gör de ju. Det är klart att vi vill att alla som skall få en skuldsanering verkligen kommer in med ansökan också, de som behöver det, helt klart.

Men det är inte alltid lätt att erkänna att man har fått för höga skulder. Och det kan ta lång tid innan man söker hjälp.

Så här berättar Ing-Britt Kjellman hur det var när hon gick till Kronofogden:

– Jag skämdes ju som en hund redan innan jag gick dit, och det var väldigt skönt att de inte belastade mig ännu mer.

De som får JA på sin ansökningar och får hjälp med att bli av med sina skulder får leva ett fattigt liv i 5 år.

Under de 5 åren får de bara behålla precis så mycket pengar att det räcker till hyra, mat och det allra nödvändigaste, existensminimum. Den som klarar det slipper sin skulder sen och kan börja om på nytt.

Ing-Britt Kjellman har klarat det i fyra år nu och har ett år kvar då hon har mycket lite pengar att leva på. Sedan hoppas hon få jobb som personlig assistent:

– Utgångslönen är väl cirka 16 000 kronor. Det är dubbelt så mycket som jag har nu. Yippie!!

I höst ska en expert komma med nya förslag som ska göra det lättare att få skuldsanering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista