1 av 3
Polisen dödade en gammal man i bostadsområdet Husby i maj.
2 av 3
Det var många som demonstrerade mot att mannen dödades av polisen i maj. Foto: Samar Hadrous / Sveriges Radio)
3 av 3
Efter att mannen dödades blev det bråk och våld i Husby. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

En polis som dödade en 69-årig man i Husby är inte längre misstänkt för något brott

Här kan du höra vår reporter berätta mer om hur mannen dödades i Husby
1:48 min

En polis i Stockholm misstänktes för att i onödan ha dödat en 69-årig man i bostadsområdet Husby. Det var många som blev arga på polisen för att de hade dödat honom. Men nu läggs undersökningen mot polisen ner och han misstänks inte längre för något brott.

Den 69-årige mannen sköts ihjäl av polisen i maj i år. Polisen gick in i en lägenhet där han stod med en stor kniv i handen. Då sköt poliserna honom och han dog.

Många tyckte att det var onödigt av poliserna att döda mannen. De tyckte att de kunde ha tagit honom till polisstationen utan att döda honom. Och de tyckte att människorna i Husby och andra fattiga bostadsområden behandlas illa av polisen.

Det blev demonstrationer i Husby och efter det blev det bråk och våld. Gäng med ungdomar tände eld på bilar, kastade sten och bråkade med polisen, både i Husby och i andra fattiga bostadsområden i Sverige.

Men nu säger åklagaren att den polis som sköt inte längre är misstänkt för att ha dödat den 69-årige mannen i onödan. Hon säger att polisen dödade honom för att försvara sig själv.

Men alla håller inte med. Rami Al-Khamizi är med i organisationen Megafonen i Husby. Han säger att det är konstigt att det ses som självförsvar att döda en gammal man.

– Frågan är om man inte kunde ha löst situationen annorlunda. Hur kan de säga att det är självförsvar när man dödar en så gammal man. För mig är det svårt att förstå hur polisen kan göra så och komma undan med det. Det skrämmer mig, säger Rami Al-Khamisi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".