Det här är demonstrationer i Tunisien mot regeringen. Foto: Hassene Dridi/Scanpix

Många demonstrerar i Tunisien för att regeringen ska sluta

1:44 min

I landet Tunisien i Nordafrika demonstrerade över 40 000 människor igår. De som demonstrerar kräver att landets regering slutar. Och nu har landets riksdag bestämt sig för att stänga tills det blir lugnare i landet.

En man som demonstrerade intervjuades av tv-kanalen Tunisialive. Så här sa han:

-- Jag demonstrerar för att han vill ha ett fredligt Tunisien. Ett land där det är ordning både på politiken och ekonomin.

Tunisiens regering leds av ett strängt religöst parti, Ennahda, och många tunisier är missnöjda med hur de sköter landet och hur de blandar ihop politik och religion.

De senaste månaderna har det varit oroligt i Tunisien och flera politiker som är motståndare till regeringen har mördats. En del tror att det är regeringspartiet Ennahda som ligger bakom morden.

Just nu håller en grupp politiker på att skriva om grundlagarna i Tunisien. Det är de lagar som bestämmer hur landet ska styras, hur val ska gå till och vilka rättigheter folket ska ha.

Den här gruppen politiker fungerar som Tunisiens tillfälliga riksdag. Men igår sa ledaren för gruppen att dom avbryter sitt jobb med lagarna tills regeringen och deras motståndare har kommit överens om hur de ska styra Tunisien.

För det går inte att skriva nya grundlagar när det är så oroligt i landet, sa ledaren. Så nu har Tunisien ingen riksdag som fungerar.

Men regeringspartiet Ennahda säger att regeringen kommer att fortsätta styra landet, trots protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista