Heba El Khabiry ringde till polisen och berättade om en inlåst man. Men det tog en hel månad innan polisen kom för att hjälpa mannen. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio

Polisen har anmält sig själva för att de väntade med att hjälpa en inlåst man

2:14 min

Förra veckan hittades en äldre man inlåst i en liten skrubb på ett äldreboende i Huddinge utanför Stockholm. Mannen mådde mycket dåligt och fick köras till sjukhus med ambulans. Redan för en månad sedan hade en kvinna ringt till polisen och berättat om mannen, men då kom polisen aldrig dit. Nu har polisen anmält sig själva för att de inte hjälpte mannen tidigare.

För en månad sedan upptäckte Heba el Kahbiry mannen på äldreboendet. Mannen var inlåst ensam i ett rum och ville komma ut. Heba el Kahbiry trodde först att den gamla mannen bara var förvirrad och hade råkat låsa in sig själv av misstag, men han verkade bo i därinne.

- Till min stora förvåning så var det ett litet rum utan fönster. Det var kvavt, det stank, illaluktande. Det fanns en plastmadrass på golvet, inget mer, berättar Heba el Kahbiry.

Det lilla rummet var smutsigt och varmt och mannen såg inte alls ut att må bra. Heba el Kahbiry ringde till polisen och berättade vad hon sett. Polisen sade då att de skulle undersöka saken. Men en hel månad gick utan att polisen kom.

Till slut gick Heba el Kahbiry in i det låsta rummet för att se hur mannen mådde.
- Jag gick in för att kolla hur han hade det, då låg han orörlig på golvet. Jag visste inte om han andades eller inte, jag trodde han var död. Så jag ringde 112, säger Heba el Kahbiry.

Ambulans och polis kom till äldreboendet och mannen fick komma till sjukhus. Både polisen och inspektionen för vård och omsorg undersöker nu saken. Polisen har nu även anmält sig själva för att ta reda på varför de inte hjälpte mannen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista