En skylt till Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Flera anställda på Arbetsförmedlingen kan ha tagit emot olagliga pengar från företag

1:01 min

Fyra anställda på myndigheten Arbetsförmedlingen kan tvingas sluta sina jobb, efter att de tagit emot pengar av ett företag. Det är förbjudet för de anställda på en myndighet att ta emot pengar så här och nu kan de 4 anställda bli polisanmälda.

De 4 ska ha fått pengar för att de varit med i en undersökning från utbildningsföretaget Lernia, ett företag som samarbetar med arbetsförmedlingen.

När en anställd på en myndighet tar emot pengar från ett företag kan det räknas som en muta, alltså en olaglig present.

Och nu har det alltså visat sig att 4 anställda på Arbetsförmedlingen har tagit emot pengar från företaget Lernia.

Både de anställda som tagit emot pengarna, och de som har gett pengarna kan nu ha begått brott, och kommer att anmälas till polisen.

Att de anställda har tagit emot pengar på det här sättet gör att det blir svårt att veta om Arbetsförmedlingen samarbetar med Lernia för att de ger bäst service, eller för att de har gett olagliga pengar till myndighetens personal.

Sådant här kan göra att vi slutar lita på Arbetsförmedlingen. Det säger Helena Sundén som är chef för Institutet mot mutor:

– Som tjänsteman på en statlig myndighet har man ett väldigt stort ansvar att inte ens hamna i närheten av den här typen av situationer. Man förvaltar myndighetens förtroende och man kan skada hela myndighetens förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista