1 av 3
Godis kan göra att hjärnan vänjer sig vid att belönas, precis som med alkohol. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
2 av 3
Både godis och rökning ökar risken för alkoholmissbruk. Foto: Anders Wiklund & Leif R Jansson/SCANPIX
3 av 3
Öl. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Om du äter mycket godis är det större risk att du blir beroende av alkohol

1:39 min

Den som röker cigaretter eller äter mycket godis och sötsaker kan också ha lättare att bli beroende av att dricka alkohol. Det menar nu forskare i USA som har undersökt det här.

För det finns ett ämne i hjärnan, dopamin, som kan få oss att känna oss nöjda när vi äter socker eller röker, och det är samma ämne i hjärnan som får oss att vilja dricka alkohol.

Det berättar en svensk forskare som heter Fred Nyberg:

– En ökning av dopaminet just i belöningscentrum i hjärnan är den gemensamma nämnaren för alla former beroendeframkallande droger och beteenden, säger han.

Ja, rökning, alkohol och sötsaker har en sak gemensamt, alla påverkar de hjärnans belöningscentrum, som är den plats i hjärnan som får oss att känna oss nöjda.

När vi äter något sött, tar en cigarett eller dricker alkohol så ökar ämnet dopamin som får oss att tycka att vi mår bra. Och forskare i USA har nu använt en särskild kamera för att titta inne i hjärnan.

De har tittat på hur den här belöningsdelen i hjärnan påverkas av socker. Och forskarna kom fram till att ju starkare hjärnan påverkades av sockret, desto större var risken för att personen skulle bli missbrukare, och alltså bli beroende av att till exempel dricka alkohol.

De amerikanska forskarna menar att socker kan få hjärnan att vänja sig vid belöning - och då ökar risken för att bli beroende av alkohol.

Och den svenska forskaren Fred Nyberg, säger att den här nya kunskapen kan användas för att minska risken för alkoholism.

En person som har en mamma eller pappa som är alkoholist, kan minska risken för att själv bli beroende, genom att äta mindre socker:

– Är det en individ, som har ärftligheten att kunna utveckla alkoholism så bör han vara försiktig med så enkla stimulerande substanser som socker, säger forskaren Fred Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista