1 av 2
Centrala etikprövningsnämnden ska bland annat ha druckit drinkar för skattepengar. Foto: Anders Wiklund//Scanpix.
2 av 2
Bilden visar Görvälns Slott i Järfälla. Det var här myndigheten Centrala etikprövningsnämnden hade sin fest. Fotograf: Wolgang Kleinschmidt.

En myndighet använde skattepengar för att festa på ett slott

2:41 min

Myndigheten Centrala Etikprövningsnämnden får kritik för att de har använt för mycket av skattebetalarnas pengar till en fest för personalen. Myndigheten hade en fest på ett slott och köpte alkohol för flera tusen kronor. Hela träffen på slottet kostade 130 000 kronor.

Centrala Etikprövningsnämnden är en myndighet som håller koll på forskningen i Sverige. De undersöker den forskning där människor är med, till exempel om en medicin testas på människor. Då kollar Centrala Etikprövingsnämnden att allt går rätt till, så att inga människor blir skadade eller orättvist behandlade.

Eftersom Centrala Etikprövningsnämnden är en myndighet så kommer deras pengar från skatten. Det är alltså svenska folket som betalar till dem och därför måste de använda pengarna på ett bra sätt.

Och att lägga så mycket pengar på en fest är inte bra. Det säger nu myndigheten Riksrevisionen som har gått igenom deras ekonomi.

Under festen på slottet var det 18 personer från Centrala Etikprövningsnämnden som var med. Dom fick bland annat öl, vin och sprit för 12 000 kronor.

Och så hade dom en tävling där dom skulle blanda drinkar för 9 000 kronor.

En som var med på festen var Johan Munck. Han var ledare för Centrala Etikprövningsnämnden då, och han tycker inte att 130 000 kronor för mötena och festen var för mycket pengar.

– Det är väl inte orimligt med logi och middag och sen lunch dagen därpå. Men det är möjligt att det hade kunnat anordnas billigare, säger han.

Nej, Johan Munck tycker inte att det var så mycket pengar, men det tycker etik-experten Elisabeth Gerle.

– Det låter mycket i mina öron, säger hon.

Och Elisabeth Gerle tycker att det är extra allvarligt när det är en myndighet som faktiskt jobbar med etik och att människor ska behandlas rättvist.

– Det är klart att det sticker i ögonen, just när det är en nämnd som har till uppgift att granska etiken och vara en prövningsnämn, säger Elisabeth Gerle.

Ja, många blir nog irriterade och upprörda över hur Centrala Etikprövningsnämnden använt skattebetalarnas pengar. Och under det senaste året har det varit många av statens myndigheter som har fått kritik för att dom använder för mycket pengar till fester.

Och det är allvarligt, säger Elisabeth Gerle. För det är viktigt att myndigheterna använder skattepengarna på ett bra sätt, och inte gör onödigt dyra fester och middagar.

– Att kostnaderna inte ska skena iväg. Att man kanske inte väljer de dyraste ställena. Att man har en känsla för att man jobbar för en myndighet, med skattebetalarnas pengar, säger Elisabeth Gerle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista