1 av 3
Det är många som demonstrerar i Egypten. De här människorna stödjer den förra presidenten Mursi. Foto: Manu Brabo/Scanpix
2 av 3
Här är också några som demonstrerar för att den förra presidenten Mursi ska få tillbaka makten i landet. Foto: Amr Nabil/Scanpix
3 av 3
Flera tusen människor bor i tält på gatorna för att demonstrera. Foto: Manu Brabo/Scanpix

Många är rädda för att det ska bli bråk och våld i Egypten

2:25 min

På gatorna i landet Egypten i Nordafrika är det många människor som bor i tält just nu. De demonstrerar mot militären som styr landet. Men nu har militären bestämt att ingen får bo på gatorna på det här sättet, och det kan göra att det blir allvarliga bråk.

De som bor i lägren stödjer den förra presidenten Muhamad Mursi. Han tvingades sluta som president för lite mer än en månad sedan.

Då hade flera miljoner människor demonstrerat på gatorna för att han skulle sluta. Till slut bestämde militären att Mursi inte kunde fortsätta ha makten i landet, så de tog över makten och bestämde att det ska bli ett nytt val så småningom.

Men det här gillade inte Mursis anhängare. De tycker att han har rätt att fortsätta som president eftersom han är vald av folket i ett demokratiskt val. Och de tycker att militären gjorde fel när de tog över makten.

Därför har de varit ute och demonstrerat på gatorna. Men under demonstrationerna är det många som har dödats av polisen och militären.

Lamiaa Mohammad är läkare och jobbar i lägret. Hon berättar om en dag nyligen då det var många i lägret som hade skjutits ihjäl när de demonstrerade.

– Jag kom hit på morgonen när striderna tog slut. Det var blod överallt, massor av skadade och döda kroppar, berättar Lamiaa Mohammad

Och när så många människor har dödats har Mursis anhängare blivit ännu argare. Nu säger de att de ska göra allt för att Mursi ska få tillbaka makten.

Polisen och militären har sagt att lägren ska bort och att de snart kommer att komma och ta bort dom.

Men det tänker inte människorna i lägrena gå med på. De tänker inte lämna lägren eller sluta demonstrera förrän Mursi har fått tillbaka makten.

Lamiaa Mohammad säger att hon kan tänka sig att dö för att få som hon vill.

– Efter att jag har sett så många fina och bra människor dö, så är jag inte rädd längre. Jag kan dö här, säger Lamiaa Mohammad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista