Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kvinnor som har sökt skydd hos en kvinnojour kan ändå hittas genom Internet

Kvinnor som har blivit illa behandlade och slagna av sina män kan få hjälp av en kvinnojour. Både kvinnor och deras barn kan få bo i kvinnojourens lägenhet på någon hemlig plats för att skyddas mot mannen. Men nu har det visat sig att kvinnorna ändå kan hittas genom en sida på Internet.

Det är Sveriges Radio Östergötland som idag berättar om att en sida på Internet kan visa uppgifter om bland annat kvinnor som har sökt skydd på kvinnojour. Det handlar om sidan Ratsit, som egentligen är till för att visa hur mycket pengar som olika personer har tjänat.

Men det går alltså även att söka och få fram namn och adresser till exempelvis kvinnor som bor på olika kvinnojourer i Sverige. Även namn på personer som sitter i fängelse kan hittas genom sidan. Både poliser, lagexperter och kvinnojourer är idag upprörda över Internetsidan.

De ansvariga som sköter Internetsidan säger idag att de ska undersöka vad de ska göra åt saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista