Det här är Finlands flagga. En del tycker inte om dem som pratar svenska i Finland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Eleverna i Finland kan få slippa studera svenska i skolan

1:50 min

I Finland måste alla elever studera svenska i skolan, men nu kan det ändras. För 50 000 finländare har skrivit på en protestlista mot att eleverna tvingas läsa svenska. Nu vill de att den finska riksdan tar bort kravet.

En av dem som tycker att svenskan är onödig är Simon Elo. Han är ledare för partiet Sannfinnländarnas ungdomsorganisation.

– Det finns ingen nytta med att alla läser svenska i skolan. Eleverna borde själva få välja vilka språk de vill läsa, säger Simon Elo.

Simon Elo har själv studerat svenska, men han vill ändå bli intervjuad på engelska, för han tycker inte att han pratar svenska tillräckligt bra.

Men det finns mer än 250 000 människor i Finland som pratar svenska som sitt första språk, nämligen finlandssvenskarna. Och därför räknas svenskan enligt finsk lag som ett lika viktigt språk som finskan.

Den finlandssvenska journalisten Jeanette Björkqvist tycker att svenskan är viktig för Finland.

– Det finns en väldigt livskraftig finlandssvensk minoritet. Och så är svenskan en brygga till andra länder i Norden, framför allt Sverige, säger hon.

Ja, Jeanette Björkqvist tycker att svenskan är viktig både för att ta hänsyn till de människor som pratar svenska i Finland och för att Finland ska ha en bra relation till Sverige, Norge, Danmark och Island.

Men en del människor gillar inte att det pratas svenska i Finland. De senaste åren har de börjat hota finlandssvenskarna, bara för att de pratar svenska och inte finska.

– Jag har blivit mordhotad tre gånger för att jag är finlandssvensk, berättar Jeanette Björkqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista