En palestinsk bonde framför några israeliska hus på den ockuperade marken på Västbanken. Foto: Nasser Nasser/Scanpix

Israel bygger nya hus på ockuperad mark

De nya husen kan göra det svårare att prata om fred, säger USA:s utrikesminister John Kerry
1:17 min

Imorgon ska det bli ett viktigt möte mellan israeler och palestinier i Mellanöstern. De ska då träffas i staden Jerusalem för att prata med varandra om hur de ska få fred. Samtidigt har den israeliska regeringen bestämt att de ska bygga fler hus på mark som de har tagit från palestinierna i krig, så kallad ockuperad mark.

USA:s utrikesminister John Kerry tror att de nya israeliska husen kan göra det svårare att prata om fred.

– Det här gör det bara ännu viktigare att fredssamtalen snabbt kommer igång, så att man där kan lösa frågan om de israeliska bosättningarna, säger John Kerry.

Under de senaste åren har Israel byggt många hus på den mark som förut var palestiniernas.

En del palestinier har körts bort från sina hus eller från sina odlingar, och det har blivit mindre och mindre mark för palestinierna att leva på. Därför är palestinierna väldigt arga på att Israel bygger hus på den här marken.

Och för några dagar sen sa Israel att de nu planerar att bygga minst 1 200 nya bostäder på den här ockuperade marken i Östra Jerusalem och på Västbanken.

Och det är olagligt för Israel att bygga hus på den marken, säger USA.

Trots det sade israeliska myndigheter idag att de nu även har sagt ja till att det byggs ytterligare 942 bostäder på ockuperad mark i Östra Jerusalem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".