1 av 3
Det här är en moské i Nigeria. Foto: Sunday Alamba/Scanpix
2 av 3
Det är mycket bråk och våld i Nigeria. Militären och Boko Haram har många vapen. Foto: Scanpix
3 av 3
Nigeria är den röda fläcken på kartan. Bild: Wikimedia Commons

44 människor sköts ihjäl i en moské i Nigeria

2:19 min

Männen som sköt tros vara från gruppen Boko Haram. Det är en grupp som vill att religionen islam ska bli viktigare i landet Nigeria i Afrika. Under de senaste åren är det många människor som har dött i Nigeria när Boko Haram och regeringen har bråkat med varandra. 

I Nigeria bor det mer än 150 miljoner människor, och det gör att det är ett av de länder i världen som har mest folk. Men det finns stora bråk inom landet.

En del vill att landet ska vara muslimskt och andra vill att det ska vara kristet. En del människor är väldigt rika och andra är väldigt fattiga.

Boko Haram har många vapen och under den senaste tiden har de använt dem för att döda människor och för att försöka få mer makt i landet. De vill att landets lagar ska vara skrivna utifrån vad som står i muslimernas heliga bok, Koranen.

Sedan år 2009 har Boko Haram dödat flera tusen människor i olika attentat. Anledningen är att de inte tycker om regeringens sätt att styra landet. Och så vill de att alla de muslimska lagarna ska gälla över hela Nigeria.

Men regeringen och militären har också använt mycket våld. De har dödat massa människor som de tror har något med Boko Haram att göra. Och så dödar de människor som bara råkar stå i vägen när de jagar Boko Haram.

Så det har blivit mycket bråk mellan regeringen och Boko Haram, och då är det många oskyldiga människor som drabbas. Det säger Nigeria-experten Henrik Angerbrandt.

– Ja, det har blivit så att en stor del av befolkningen hamnar i kläm melan en hårdhänt regering och Boko Haram som utför attacker, säger Henrik Angerbrandt.

Och Henrik Angerbrandt säger att Boko Haram troligen dödade människorna i moskén igår för att de tror att de har hjälpt regeringen.

Så attacken skulle vara en hämnd för att människorna där hade tipsat regeringen om vilka personer som är med i Boko Haram.

– De ser det som att man samarbetar med myndigheterna. Till exempel att befolkningen har hjälp militären att fånga Boko Haram-medlemmar, säger Henrik Angerbrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista