1 av 5
Det kan ha varit mer än 100 människor som dödades idag i Egypten. Foto: Ahmed Gomaa/Scanpix.
2 av 5
Det här är en kvinna som mår dåligt efter att hon har andats in tårgas. Foto: Scanpix
3 av 5
Det är väldigt oroligt i Kairo idag. Foto: Scanpix
4 av 5
Militären använde stora grävmaskiner för att ta bort tälten och sakerna i lägren. Foto: Scanpix
5 av 5
Många av dem i lägren sköts av militären och polisen. Foto: Mahmoud Khaled/Scanpix

Många demonstranter har dödats i Egypten

2:09 min

Egyptiska soldater och poliser gick in i flera tältläger i huvudstaden Kairo för att jaga bort människor där. Och det blev väldigt våldsamt. Ingen vet exakt hur många som har dödats och skadats, men det kan vara mer än 100 personer som har dödats idag.

Demonstranterna är arga för att militären för några veckor sen tog makten i landet och tvingade den förra presidenten Muhammad Mursi att sluta. Därför har de demonstrerat och tältat på gatan.

Men det här gillar inte militären, för demonstranterna har inte rätt att bo på gatan på det här sättet.

Dessutom är militärerna rädda för att demonstranterna har vapen i lägret, och att de kommer att använda dem för att döda och skada andra människor i Egypten. Därför vill militären jaga bort de människor som tältar på gatan.

Polisen och militären använde sig av stora grävmaskiner för att ta bort tälten och alla saker där. Och människorna försökte de skrämma bort med tårgas som gör att det svider jättemycket i ögonen och näsan och det blir svårt att andas.

Men polisen och militären sköt också på demonstranterna när de inte flyttade på sig. Och enligt demonstranterna själva så är det massor av människor som har dött av skotten.

En man sa till tv-kanalen CNN att de bara satt där i lägret när polisen och militären plötsligt kom:

– Vi gjorde ingenting, vi bara satt där och tänkte att militären kommer aldrig att köra bort oss. För de vet att om de gör det kommer flera tusen människor att dö, säger mannen.

Men militären kom ändå, och det verkar alltså som att många människor har dött.

Enligt militären så är det inte bara demonstranter som har dött utan även poliser som gick in i lägren för att jaga bort människorna.

Under dagen har det också varit bråk i andra delar av Egypten, och på eftermiddagen bestämde Egyptens tillfälliga regering att det ska vara undantagstillstånd i landet under en månad. Det betyder att de vanliga lagarna inte alltid gäller, och att militären till exempel kan bestämma att människor inte får gå ut på gatorna över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista