Det här är Miljonlotteriets symbol. Bild: Miljonlotteriet.

Många tycker att de har blivit lurade att köpa lotter

1:23 min

Kunderna trodde att de köpte EN lott av Miljonlotteriet, men sedan var de tvungna att köpa nya lotter varje månad. Bara i år har 20 personer som har köpt lotter anmält Miljonlotteriet till myndigheten Konsumentverket för att de tycker att de har blivit lurade.

Kerstin Gustafsson köpte en lott när hon var i en mataffär i Västerås. Lotten kostade 200 kronor, men efteråt visade det sig att hon var tvungen att köpa lotter varje månad.

Och Kerstin Gustafsson säger att försäljaren inte sa nåt alls om det.

– Han pratade inte om 200 kronor i månader, utan bara om 200 kronor, säger hon.

Men Kerstin Gustafsson visste inte att det papper hon fyllde i när hon köpte lotten betydde att hon måste köpa nya lotter i minst tre månader. Och därför känner hon sig lurad.

– Om informationen som de gav var att man skulle prenumera på lotter, då hade det varit en annan sak, säger Kerstin Gustafsson.

Enligt lagen så måste den som säljer något ge tydlig information till den som köper. Det får inte vara så att man köper något som man inte vet att man har köpt, till exempel flera lotter, när man egentligen trodde att man bara köpte en enda.

Konsumentverket säger att om det kommer in fler anmälningar mot Miljonlotteriet så kommer de att lyssna på de samtal som lotteri-företaget har med sina kunder för att höra så att de inte ljuger när de säljer lotter.

Miljonlotteriets chef säger nu att dom kommer att undersöka om de gör fel när de säljer sina lotter.

Kerstin Gustafsson tycker att Miljonlotteriet måste skärpa sig.

– Hela upplägget är ju så jäkla dåligt. Hela upplägget går ut på att man ska bli lurad. Man blir inlurad i något som man inte har någon aning om, säger Kerstin Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista