1 av 2
Bilar som sprängts av bomber i Iraks huvudstad Bagdad på torsdagen. Foto: Karim Kadim, Scanpix.
2 av 2
En grupp människor står och tittar på en av de bilar som sprängts i Iraks huvudstad Bagdad på torsdagen. Foto: Karim Kadim, Scanpix.

Många dödades av bomber i Bagdad

Minst 33 personer dödades och omkring 100 personer skadades också i explosionerna. Bomberna hade gömts i bilar. De exploderade på 5 olika ställen i Iraks huvudstad Bagdad under morgonen. Troligen är det en religiös grupp som har sprängt bomberna.

I Irak finns det religiösa bråk mellan olika grupper inom religionen islam. De flesta av bomberna som exploderade på torsdagsmorgonen sprängdes i områden där det bor många shiamuslimer. Troligen är det sunnimuslimska grupper som har sprängt bomberna.

De flesta av politikerna i den irakiska regeringen är shiamuslimer. Många sunnimuslimer tycker att de har för lite makt i Irak, och känner sig orättvist behandlade av regeringen. Därför spränger en del sunnigrupper bomber mot shiamuslimer.

Våldet i Irak har ökat det senaste året. Bara de senaste 5 månaderna har fler än 3000 människor dött i våld i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista