1 av 2
Tjuvarna har bland annat lurat till sig smycken av äldre. Här ser du guldsmycken. Foto: Lars Pehrson, Scanpix.
2 av 2
En äldre person med rollator. Foto: Bertil Persson, Scanpix.

Många äldre har blivit lurade av tjuvar

1:49 min

Många äldre personer i och omkring Stockholm har blivit lurade av tjuvar. Tjuvarna har tagit pengar och smycken från de gamla. Polisen tror att det är en grupp med brottslingar som speciellt söker upp äldre.

Tjuvarna ringer till de gamla och låtsas att de är en släkting som behöver låna pengar, berättar polisen Jan Olsson.
- De ställer till exempel frågan när de ringer att: Hör du vem det är? Och den äldre personen svarar då att de tror att det är Lena till exempel, och då säger de: Ja, det är Lena, och så förklarar de, jag är i knipa, jag behöver pengar, och har du inga smycken så länge, jag skickar en kompis och hämtar dem till din adress.

Det är många äldre personer som har trott på att det är barnbarnet eller någon annan släkting som ringer. På så sätt blir de lurade att ge ifrån sig pengar eller smycken till tjuvarna.

Bara nu i år har omkring 100 äldre i Stockholmsområdet berättat för polisen att de blivit lurade på det här viset. Fast det kan vara ännu fler, men alla vågar kanske inte polisanmäla, säger polisen Jan Olsson till Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista