1 av 5
Det är många i Egypten som är chockade och arga i Egypten efter det som hände igår. Foto: Manu Brabo/Scanpix
2 av 5
Det är många som letar efter sin familj och sina vänner bland de döda kropparna. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
3 av 5
Här är några kvinnor som sörger de döda. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
4 av 5
Det är stökigt på gatorna i huvudstaden Kairo idag. Foto: Amr Nabil/Scanpix
5 av 5
En kvinna går på en gata där det var oroligt igår. Foto: Khalil Hamra/Scanpix

Många är arga i Egypten efter att mer än 500 människor dödades igår

2:52 min

Det är många som är chockade och arga idag i landet Egypten i Nordafrika. För igår dödades mer än 500 människor och flera tusen skadades när polisen och militären försökte jaga bort demonstranter som hade slagit läger i huvudstaden Kairo.

I natt var det förbjudet att gå ut i de stora städerna i Egypten.

– Det har varit väldigt tomt och väldigt tyst. Lampor har varit släckta och så vidare, berättar Yasser som bor i Kairo.

Men igår var det annorlunda. Då var det massor av människor på gatorna. Flera tusen människor tältade och demonstrerade mot militären som har tagit makten i landet.

Polisen och militären sköt mot demonstranterna för att jaga bort dem.

Det har varit svårt att veta exakt vad som hände på gatorna i Egypten igår. Demonstranterna säger att militären och polisen sköt vem som helst på gatan och dödade massor av människor.

Men många tidningar och tv-kanaler har tvingats stänga och den egyptiska statens tv-kanaler kontrolleras av militären. De berättade något helt annat, säger Yasser.

– Kollar man på den statliga tv:n så har inbte staten skjutit skarpt alls mot demonstranterna. Och det är något som jag kan förneka. Det var det enda man hörde, skarp ammunition hela dagen igår, säger han.

Ja, i den Egyptiska statens tv-kanaler säger dom att polisen och militären inte sköt några människor med riktiga kulor, men det är inte sant, säger Yasser.

Många länder i världen har nu sagt att Egyptens regering och militär måste sluta använda våld på det här sättet.

FN:s ledare Ban Ki Mon säger att det militären gjorde var dåligt. Vårt grannland Danmark har bestämt att de ska sluta skicka pengar som bistånd till Egyptens regering. Och Norge slutar sälja vapen till landet.

Sveriges regering har också sagt att Egyptens militär måste sluta döda människor, men de har varken sagt att de ska sluta ge bistånd eller att de ska låta bli att sälja vapen dit.

Osama Elagouz bor i Sverige, men är från Egypten. Han har just kommit hem från Kairo och han tycker att världens länder måste göra mer för att hjälpa människorna där.

– Jag kräver att hela världens ledare ställer upp för en gångs skull. Och står upp för demokrati och för folk som kräver sin frihet, säger Osama Elagouz. 

Osama Elagouz tycker att Sverige och alla andra länder måste säga ifrån till Egyptens militär. Och han tycker att de ska sluta ge pengar till landet.

– Jag tycker att man ska stoppa allt stöd till Egypten. För det är militären som leder landet just nu och ingen annan. Det är bara militären som härskar just nu, och jag har sett med egna ögon hur militärfordon finns överallt, säger han. 

Igår kväll bestämde en minister i Egyptens tillfälliga regering, Mohammad ElBaradei, att han slutar sitt jobb för att protestera mot att militären dödade så många människor.

Under dagen idag var det många som letade efter sin familj och sina vänner bland de döda och skadade. Och många människor gick också ut på gatorna i Kairo och demonstrerade mot militärens våld igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista