1 av 2
En av de koptiska kyrkor i Egypten som Mursi-anhängare tänt eld på. Foto: STR/ Scanpix.
2 av 2
En Mursi-anhängare skriver elaka saker om kopter på väggen till en koptisk kyrka i Egypten. Foto: Manu Brabo, Scanpix.

Kristna kopter i Egypten blir attackerade som hämnd

1:25 min

Oroligheterna i Egypten drabbar också de kristna i landet. De senaste dagarna har väldigt många av de kristna kopternas kyrkor bränts ned. Flera hundra koptiska affärer och hus har också attackerats och plundrats. De här attackerna mot kopter fortsatte även på fredagen.

En man som heter Daniel Makar har koptiska släktingar i Egypten. Han berättar att många av dem är mycket rädda nu.
- De är oroliga, och försöker skydda sig genom att hålla sig inne, säger Daniel Makar.

De som nu tänder eld på kyrkor och plundrar koptiska hem och affärer är personer som stödjer Egyptens förra president Muhammad Mursi.

Innan militären tvingade Mursi att sluta var det stora protester mot honom. Kopternas ledare var med och stödde protesterna. Därför tycker Mursi-anhängarna att kopterna är deras fiender.

Efter att militären nu attackerat och dödat Mursi-anhängare, så menar många Mursi-anhängare nu att det på något sätt är kopternas fel. Därför vill de hämnas på kopterna, genom att attackera dem. Det berättar Islam Habib, som är statsvetare och Egypten-expert:
- Ja, Mursi-anhängarna ser kopterna som medskyldiga till det som har hänt, för att kopterna har varit på militärens sida och försökt avsätta Mursi. En del Mursi-anhängare som attackerar kopter ser det som en strid mellan sin religion Islam och kopternas kristendom, säger Islam Habib.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista