1 av 2
Det var många militärer ute på gatorna i Egypten på fredagen. Foto: Hassan Ammar/Scanpix
2 av 2
Det är många som letar efter sin familj och sina vänner bland de döda kropparna. Foto: Khalil Hamra/Scanpix

Det är ilskans dag idag, säger demonstranter i Egypten

Det här är mord, säger Ahmed Badiya som förlorade sin bror i onsdags
2:24 min

Idag samlas människor ute på gatan för att demonstrera mot polisen och militären i landet Egypten i Nordafrika. Demonstranterna säger att det är ilskans och sorgens dag idag. Men även idag har människor dödats på gatorna.

I onsdags dödades minst 600 människor och flera tusen skadades när poliser och militärer sköt mot människor som tältade och demonstrerade på gatan.

Ahmed Badiya står vid sin brors döda kropp och kramar om sin mamma. Han gråter när han säger:

– Det här är mord. Militären ska inte komma undan med att de dödar sitt eget folk.

Ahmed Badiya är en av alla arga människor i Egypten just nu. Det finns så mycket ilska så att många tror att det kommer bli ännu mer bråk och våld. En del är till och med rädda för att det ska bli ett riktigt krig.

De flesta av de som dödades stödjer den politiska organisationen Muslimska brödraskapet. De var arga på militären redan innan militären dödade så många människor.

Anledningen är att militären för drygt en månad sen tvingade den förra presidenten Muhammad Mursi att sluta.

Muslimska brödraskapet stödde Mursi och dom som dödades i onsdags tältade och demonstrerade på gatan för att Mursi skulle få komma tillbaka som president i Egypten.

Och det var också Muslimska brödraskapet som sa att det idag är ilskans och vredens dag, och att människor borde gå ut och demonstrera mot militären och det som de har gjort.

Muslimska brödraskapet sa att demonstrationerna skulle vara lugna och fredliga, men det var många som trodde att det inte skulle bli så. Och under demonstrationerna idag är det flera personer som har dödats.

Sveriges Radios reporter Agneta Ramberg säger att Muslimska brödraskapet inte längre har kontroll på de människor som stödjer dem:

– Muslimska brödraskapet är så hårt slaget. Det är så många döda och så mycket ilska. Dessutom är de politiska ledarna tysta nu, de är antingen fängslade eller håller sig undan. Risken är att Muslimska brödraskapet, som alltid har varit känd för sin discipin och organisation har tappat kontrollen, säger Agneta Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".