1 av 3
Oscar Pistorius möter journalister i rättssalen. Foto: Themba Hadebe, Scanpix
2 av 3
En bild på den sydafrikanske löparen Oscar Pistorius under sommar-OS i London år 2012. Pistorius saknar underben och springer med benproteser som ser ut som blad av metall, därför kallas han bladerunner. Foto: Anja Niedringhaus, Scanpix.
3 av 3
Den här bilden från november år 2012 visar Oscar Pistorius och hans flickvän, fotomodellen Reeva Steenkamp. 3 månader efter att bilden togs sköts Reeva Steenkamp ihjäl av Pistorius. Foto: Lucky Nxumalo, Scanpix.

Det ska bli rättegång mot Oscar Pistorius

2:23 min

Nu är det klart att det ska bli en rättegång mot idrottsmannen Oscar Pistorius i Sydafrika. Han är misstänkt för mord efter att han i vintras sköt sin flickvän. Men själv säger han att han dödade henne av misstag, för att han trott att hon var en tjuv som tagit sig in i huset.

Det var i februari i år som Oscar Pistorius sköt sin flickvän, fotomodellen Reeva Steenkamp i sitt hus.

Reeva Steenkamp hade gått in på toaletten mitt i natten. Hon sköts genom den stängda dörren. Efteråt sade Pistorius att det hela var ett fruktansvärt misstag, och att han skjutit för att försvara sig mot det han trodde var en tjuv därinne.

Inbrott ett stort problem i Sydafrika. Det är vanligt att ha vapen att försvara sig med. Därför finns det sydafrikaner som tror på att det bara var ett misstag att Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän.

Men åklagarna tror inte på det. De tror att Reeva och Oscar hade bråkat och att mordet var planerat.

Oscar Pistorius är känd över hela världen för att han springer så snabbt, trots att han saknar ben under sina knän. Istället för ben har han benproteser som ser ut som långa blad av metall. Därför kallas han Blade runner. Han har vunnit många guldmedaljer i tävlingar som till exempel Paralympics.

På måndagen fick Oscar Pistorius komma till en domstol, där han fick veta att det ska bli en rättegång mot honom där han är åtalad för mord. Rättegången startar i mars nästa år.

Om Oscar Pistorius döms för mord riskerar han att få sitta i fängelse i upp till 25 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista