Här är några av de kvinnor som sätter på sig slöja idag. Foto: Twitter

Många sätter på sig slöja för att stödja muslimska kvinnor

2:34 min

Idag är det extra många människor i Sverige som täcker sitt hår med en sjal. Det är en protest mot att muslimska kvinnor ofta blir dåligt behandlade i Sverige. Protesten startade efter att en kvinna som bar slöja blev misshandlad i Stockholm.

Det var i fredags som en gravid kvinna blev slagen på gatan i Farsta i Stockholm. Mannen som attackerade henne tog av hennes slöja samtidigt som han skrek: "såna som du ska inte vara här".

Samira är vän till den misshandlade kvinnan. Så här berättar hon om det som hände:

– När han hade slitit i hennes kläder och lyckats få av hennes sjal så dunkade han helt enkelt hennes huvud i en bil, så hårt att hon svimmade, säger Samira.

Efteråt var det många som blev arga när de hörde vad som hänt. Och en del kände att de ville göra något för att stödja alla muslimska kvinnor som utsätts för hat i Sverige. Därför startade de det så kallade Hijab-uppropet. Hijab är ett annat namn på den sjal som muslimska kvinnor sätter på huvudet.

Så här berättar Foujan Rouzbeh om vad Hijabuppropet går ut på:

– Idag uppmanar vi folk runtom i landet att sätta på sig slöja, för att visa solidaritet med utsatta muslimska kvinnor. Men också för att känna vad det innebär att bli utsatt för den här typen av hatbrott. Och också för att ta debatten i de sammanhang man hamnar i, säger Foujan Rouzbeh.

Ja, Foujan Rouzbeh och de andra som sätter på sig Hijab idag vill alltså visa sitt stöd till muslimska kvinnor. De tycker att vi måste göra mer för att stoppa brotten mot muslimer i Sverige. För det händer ofta att kvinnor som bär hijab blir utsatta för brott bara för deras kläder.

Foujan Rouzbeh säger att muslimska kvinnor är vana vid att folk säger fula ord till dem när de till exempel är på bussen, i mataffären eller på restaurangen.

En del har blivit spottade på och en del har råkat ut för att främmande människor försöker ta av dem deras slöja. Några har till och med blivit misshandlade, precis som den gravida kvinnan i Farsta.

Och så här får det inte vara, säger Foujan Rouzbeh:

– Det här är ett hot mot demokratin. Om vi nu lever i ett demokratiskt land så måste vi få bära vilka kläder vi vill, säger Foujan Rouzbeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista