1 av 2
Det felmärkta köttet har sålts till både matbutiker och restauranger. Bilden visar förpackat kött i en affär. Foto: Leif R Jansson, Scanpix
2 av 2
En man håller i ett paket kött vid en köttdisk. Foto: Mark Earthy, Scanpix

Kött från andra länder såldes som svenskt

1:38 min

Ett köttföretag i Helsingborg har fuskat med kött. På köttpaketen hade de skrivit att köttet kom från Sverige, fast det egentligen kom från andra länder. Köttet har sedan sålts till matbutiker och restauranger i både Sverige, Holland och Danmark.

Olu Lindström är chef på miljönämnden i Helsingborg som upptäckte fusket.
- Vi ser mycket allvarligt på detta. Konsumenterna vill ju kunna göra medvetna val när de handlar och det kan man inte om inte produkten är korrekt märkt, säger Olu Lindström.

Det är kött från kor och lamm som har märkts på ett felaktigt sätt. Köttet har sålts som svenskt, trots att det egentligen kommer från länderna Polen, Irland och Holland.

En del av det utländska köttet hade också ett märke på sig där det stod att köttföretaget var godkänt av myndigheten Livsmedelsverket, trots att det inte stämmer.

Livsmedelsverket säger idag att de ska bli bättre på att kontrollera hur deras märken används:
- Uppenbarligen har inte våra kontroller på det här området räckt till, eftersom många företag chansar och fuskar. Vi arbetar nu på att bli bättre på att upptäcka fusk, säger Louise Nyholm som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det senaste året har det varit flera fall av fusk med kött i Sverige. Bland annat har hästkött sålts som nötkött, och billiga köttbitar från gris har sålts som dyr oxfilé.

Myndigheterna säger idag att även om det här köttet från företaget i Helsingborg har sålts med fel märkning, så verkar det inte vara skadligt att äta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista