Studenten Tova Becker från Markaryd i Småland hyr en säng i en liten lägenhet i Luleå. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.

Många studenter har ingenstans att bo

"Jag har lyckats låna en säng", säger studenter Tova Becker
3:00 min

Snart börjar en ny termin på högskolorna och universiteten. Många studenter tvingas bo i campingstugor, på en soffa hemma hos en kompis eller på ett vandrarhem. Det har aldrig tidigare varit så många studenter som inte har nånstans att bo, säger organisationen Sveriges Förenade Studentkårer.

Tova Becker ska börja studera i Luleå. Hon har inte hittat någon bostad, så nu hyr hon bara en säng i en liten lägenhet.

– Jag har lyckats låna en säng av en bekants bekant. Och det är ju jättesnällt, men det är väldigt jobbigt. För man har ju ingen säkerhet, säger Tova Becker.

Trots att Tova Becker har försökt att hitta en bostad hela sommaren har hon inte lyckats. Och det finns flera tusen studenter som är i samma situation just nu.

I nästan alla städer som har universitet eller högskola saknas det bostäder för studenter. Och i flera städer kommer många studenter att tvingas vara utan bostad hela hösten.

Sveriges Förenade Studentkårer säger att det här gör att studenterna blir nervösa och att de inte kan koncentrera sig på studierna. Och Tove Becker håller med om det.

– Det är hela tiden i mitt huvud att jag måste ha boende, att jag måste leta upp något. Men värst är det på kvällarna och snart ska sova, för det är då man känner mest att man inte har något boende egentligen. Man har ingenstans där man kan känna sig trygg, säger hon.

En av anledningarna till att det finns så få bostäder för studenter är att det byggs så lite nya hus i Sverige.

För 10 år sen byggdes det över 5000 nya studentlägenheter på ett år. Förra året byggdes det bara drygt 500 stycken, enligt siffror från myndigheten Boverket.

Ändå är det fler studenter än någonsin som börjar på universiteten och högskolorna nu i höst.

Stefan Attefall är den minister som har ansvar för bostäder i regeringen. Han säger att han vet om att det är svårt för studenterna.

– Det är en bekymmersam situation för studenter. Det är ingen nyhet, och därför jobbar regeringen stenhårt för att det ska byggas fler och billiga studentbostäder, säger Stefan Attefall. 

För att det ska byggas fler bostäder för studenter vill regeringen nu bland annat minska kraven på bostäderna. I de hus där studenter bor ska det till exempel inte längre behöva finnas en hiss.

Studenterna ska kunna dela på toaletter och kök, rummen ska kunna vara ännu mindre och så ska det vara tillåtet att bygga studenthus i områden där det finns mycket oljud och buller.

Men de här förändringarna kommer inte att börja gälla förrän tidigast om ett år. Och sen måste byggföretagen börja bygga också.

Så för studenten Tova Becker i Luleå hjälper det inte så mycket. Hon säger att om hon inte får en bostad snart så kanske hon slutar studera.

– Visst, om jag inte klarar av det och bara tycker att det är förjävligt, då flyttar jag hem. För man ska inte tortera sig själv på ett onödigt sätt, säger Tova Becker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".