1 av 3
Igår satte många människor på sig en slöja för att visa sitt stöd till alla muslimska kvinnor. Bild: Instagram
2 av 3
Nahid Persson Sarvestani är kritisk till Hijabuppropet. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
3 av 3
Det här är Sveriges minister med ansvar för lagar och brott, Beatrice Ask. Foto: Scanpix

De som startade det så kallade Hijab-uppropet träffade regeringen idag

1:27 min

Hijabuppropet innebar att många människor runtom i Sverige satte på sig en slöja på huvudet igår. Det är en protest mot att muslimska kvinnor ofta behandlas illa och utsätts för brott i Sverige bara för att de har en slöja på sig. Idag träffade de Beatrice Ask som är den minister som har ansvar för lagar och brott i regeringen.

Hijabuppropet startade efter att en gravid kvinna blev misshandlad av en okänd man på gatan i Stockholm. Mannen som misshandlade henne tyckte inte att hon skulle ha en slöja på sig, så han ryckte av den och slog henne tills hon svimmade.

Många blev arga efter att de fick höra vad som hänt. Och för att visa sitt stöd till alla muslimska kvinnor i Sverige så startade de Hijabuppropet.

Idag mötte de regeringens minister med ansvar för lagar och brott, Beatrice Ask. Så här berättar hon om mötet:

– De hade ett brev med sig med olika krav. Och framför allt manifesterar de en oro. Det finns ett brett engagemang från många där man känner sig utpekad och trakasserad på ett sätt som inte är acceptabelt. Det är ju helt uppenbart, säger Beatrice Ask.

Hijabuppropet blev väldigt uppmärksammat igår och många tyckte att det var en bra protest, både i Sverige och utomlands.

Men dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani, som flydde från Iran till Sverige i början av 1980-talet, tycker inte om det:

– Jag blev förbannad och riktigt arg när jag hörde det här. Feminister är ju mot förtryck, och slöja är ju förtryck. Det är männen som har skapat slöja för att kontrollera kvinnor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista