Mikhail Malkov är vatten-expert på FN. Han visar de stora sprickorna i marken runt gruvan. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio.

Giftiga ämnen kan förstöra en hel flod i Ukraina och Moldavien

Det är väldigt allvarligt, säger vatten-experten Mikhail Malkov
1:49 min

Det är stor risk för en miljökatastrof i landet Ukraina i Östeuropa. Flera tusen ton giftiga ämnen kan rinna ut i en flod. Och floden används av mer än 10 miljoner människor som dricker vattnet och använder det på sina odlingar.

De giftiga ämnena finns i en gammal gruva i Ukraina. Och väggarna i gruvan har börjat läcka.

Mikhail Malkov är vatten-expert på FN. Han är på plats vid den gamla gruvan och säger att det ser väldigt illa ut.

– Det blir snabbt värre. Det är stora sprickor i väggarna i gruvan, och sprickorna har växt och blivit större. Nu är de 2-3 meter djupa, säger Mikhail Malkov.

Den gamla gruvan är som en stor öppen grop. Den är full av vatten, miljöfarliga metaller och giftiga kemikalier.

Förutom de gifter som kommer från gruvan så har olika företag också slängt sina kemikalier här. Sådant som är farligt och som de har velat bli av med.

Det värsta av alla ämnen som finns här är hexaklorbensen. Det är ett jättegiftigt ämne som till exempel kan döda fiskarna i vattnet.

Människor som får i sig det kan få cancer eller skador på levern. Och runtom gruvan finns det så mycket som 1 900 ton hexaklorbensen som företagen har slängt där.

Om hexaklorbensen och de andra giftiga ämnena läcker ut i vattnet och floden blir det katastrof. Då kan de 10 miljoner människor som bor runt floden i Ukraina och grannlandet Moldavien bli utan vatten att dricka och utan vatten till jordbruket.

Djuren och växterna kommer att skadas eller dö.

– Jordbruket kan bli helt förstört i ett område där det bor 10 miljoner människor, säger vatten-experten Mikhail Malkov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".