1 av 2
Bilden visar värdefull järnmalm som tagits upp från mark i Norrbotten. Magnetismen i malmproverna har gjort att en penna fastnat. Foto: Thord Nilsson, Scanpix.
2 av 2
Demonstranter i Kallak förs bort av poliser. Foto: SVT Nordnytt

Demonstranter ville stoppa gruvföretagets maskiner i Kallak

1:38 min

På onsdagen var det protester i Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten. Ett gruvbolag vill undersöka berget och marken där, för att se om de kan starta en gruva. Men när personal från gruvbolaget kom dit för att leta efter järnmalm, hindrades de av demonstranter som ville stoppa gruvbolagets maskiner.

En av de här demonstranterna i Kallak hällde bensin över sig själv och hotade med att tända eld, men togs fast av polisen. Polisen förde sedan bort alla demonstranter som var i vägen för gruvmaskinerna.

Det är ett gruvbolag från Storbritannien som undersöker om de kan öppna en gruva i Kallak, eftersom det finns mycket värdefull järnmalm i marken där.

Men demonstranter vill hindra gruvbolaget och protesterar mot att de kommer dit. Demonstranterna är oroliga för att naturen i området kan bli förstörd om det öppnas en gruva. Farliga ämnen från gruvan skulle kunna läcka ut och skada vatten, djur och natur, menar de.

Dessutom har samer sina renar i området runt Kallak. Renarna betar på marken där, och de skulle få mindre betesmarker om gruvan öppnas. Därför är många samer emot en gruva i Kallak.

Men det finns också många i området som tycker att det vore bra om det öppnades en gruva i Kallak. För gruvan skulle ge uppemot 400 nya jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista