1 av 3
Politikern Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet i Stockholm skadades i attacken i Somalia. Foto: Lars Pehrson, Scanpix.
2 av 3
Många lämnade blommor när Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster samlades för en minnesstund för sin dödade partikamrat Abdirahim Hassan. Foto: Vilhelm Stokstad, Scanpix.
3 av 3
Bilden visar den unga politikern Abdirahim Hassan som dödades i en attack utanför ett universitet i Mogadishu i Somalia. Foto: Ung Vänster.

Idag har det hållits en minnesstund för den svenska politikern som dödades i Somalia

1:37 min

Igår sköts en svensk politiker ihjäl i landet Somalia i Afirka. Det var den 24-årige politikern Abdirahim Hassan från Husby utanför Stockholm som dödades. Hans partikamrat Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet skadades också i attacken. Under torsdagen har Vänsterpartiet och Ung Vänster i Stockholm hållit en minnesstund för att hedra sin dödade partikamrat Abdirahim Hassan.

David Gaharia är ombudsman för Ung Vänster i Storstockholm och var med på minnesstunden. Han säger att hans vän Abdirahim Hassan visste om att det kunde bli farligt i Somalia.
- Han var ju fullt medveten om riskerna, men han trodde på ett Somalia som var fritt och i fred, och han var villig att kämpa för det och det var också det han gjorde, säger David Gaharia.

I många år har det varit krig i Somalia. Det har blivit lugnare nu, men det kan fortfarande bli våldsamt när grupper med vapen gör attacker.

Abdirahim Hassan från Ung Vänster hade rest till Somalia tillsammans med Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet. De var där för att besöka ett projekt för fred och demokrati där.

Ann-Margarethe Livh skulle också föreläsa för elever på universitetet i huvudstaden Mogadishu. När de var på väg i sin bil från universitetet kom en annan bil plötsligt och tvingade dem av vägen. Män med vapen kom ut ur bilen och försökte dra med sig Ann-Margarethe Livh till sin bil. Men hon kämpade emot och höll sig fast, berättar hon:
- Jag höll i mig allt jag orkade i vår bil, i sätet där, och jag kände att de sköt, det rann blod, och jag såg hur de andra blev träffade, berättar Ann-Margarethe Livh.

Både Abdirahim Hassan och en somalisk säkerhetsvakt som var med i bilen sköts ihjäl av männen. Ann-Margarethe Livh blev skjuten i bröstet och vårdas nu på sjukhus i Somalias grannland Kenya.

Ann-Margarethe Livh säger idag att hon tror att de beväpnade männen var ute för att försöka röva bort henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista