Emelie Viklund och David Björk har haft väldigt dåligt med pengar förut. Nu hjälper de andra familjer som inte har råd med till exempel mat och kläder. Foto: Agneta Johansson / Sveriges Radio

Det blir större skillnader mellan fattiga och rika i Sverige

2:30 min

Idag pratade politikerna i riksdagen om det. De senaste 20 åren har de som tjänar mest pengar i Sverige börjat tjäna ännu mer. Samtidigt har de som knappt har några pengar alls blivit fler.

Några av dem som har haft det svårt är Emelie Viklund och David Björk som bor i Husum i Ångermanland. Emelie var sjukskriven och David var arbetslös och de hade inga pengar.  

– Vi tvingades låna av släkt och vänner för att klara oss. Vi har haft det jättekämpigt, berättar Emelie.

Nu har de det lite bättre och har de startat en förening för att hjälpa andra familjer som inte har råd med mat eller kläder. Emelie visar upp några påsar med saker som hon ska ge bort.

– Det är kläder, blöjor, välling och leksaker, berättar hon.

Sedan Emelie och David startade föreningen så är det ungefär 30 personer som har hört av sig och vill ha hjälp. De flesta har barn och har inte råd att köpa till exempel mat, blöjor och kläder.

En familj har nyss fått mat från Emelies förening. Pappan vill inte säga sitt namn, men han är glad över hjälpen.

– Det var kött och potatis. Basvaror som verkligen betydde jättemycket. Det var gott att få mat. Tårarna rann när de kom. Det var som att få en julklapp, säger han. 

För den som är sjuk eller arbetslös har det blivit svårare att få hjälp med pengar från staten och kommunen. Och det är en av anledningarna till att en del familjer är nästan helt utan pengar.

År 1995 var Sverige det land i världen där det var minst skillnader mellan rika och fattiga. Men 2010 var Sverige bara på 14:e plats. Det visar en undersökning som organisationen OECD har gjort, bland världens rika länder.

Det var det här som politikerna i riksdagen pratade om idag. Ulla Andersson är politiker i Vänsterpartiet. Hon tycker att det är allvarligt att skillnaderna mellan rika och fattiga ökar i Sverige.

– Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att människor ska behöva leva och ha det så här. Det gör ont att höra det, säger hon.

– Vi har haft en ekonomisk politik som har ökat fattigdomen bland arbetslösa, sjuka och ensamstående mammor. De har straffats ekonomiskt, medan de som har det gott ställt, framför allt män med hög lön, har fått mycket bättre ekonomi, säger Ulla Andersson.

Den som är ansvarig i regeringen för sådana här saker är socialministern Ulf Kristersson i moderaterna. Han tycker inte att det är så stora skillnader mellan fattiga och rika i Sverige.

– I de allra flesta mått så står sig svensk jämlikhet väldigt bra. Och så finns det vissa mått som vissa år är sämre. Det tycker jag att man ska diskutera, men det är ändå viktigt att tänka på att inkomstskillnaderna har ökat i hela världen de senaste 30 åren, säger han.

Men Ulf Kristersson tycker inte att det inte behöver vara dåligt att det blir större skillnader mellan rika och fattiga, för han tycker att de som jobbar ska tjäna ordentligt på det.

– Ibland har det varit på goda grunder, för det ska löna sig att arbeta och man ska inte ha för höga skatter. Och ibland kan man diskutera om det har blivit helt rätt, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista